آرامگاه پیر علمدار در استان سمنان و شرق شهر دامغان در محله خوریا نزدیک مسجد جامع و مدرسه حاج فتحعلی بیگ قرار دارد

در این آرامگاه که محمد بن ابراهیم پدر ابو حرب بختیار ملقب به پیر علمدار، حاکم ایالت قومس به سلطنت محمد غزنوی دفن شده، کتیبه‌ای به خط کوفی نیز وجود دارد.

این آرامگاه در سال 417 قمری ساخته شده و ارتفاع گنبد آن 13 متر، قطر داخلی آن چهار و نیم متر است. همچنین این بنا در فضای داخل و خارج، طرحی دایره شکل به قطرهای داخلی و خارجی 4/70 و 6/40 متر دارد. درگاه ورودی آن، در جنوب غربی رو به سوی مسجد و صحن است.

پوستۀ خارجی آن با پوشش آجری، پس از گذشت بیش از 10 قرن همچنان آراسته و بدون تخریب برجامانده است.

بدنۀ استوانه‌ای برج این آرامگاه به دو بخش متفاوت تقسیم شده است. قسمت پایین که حدود نیمی از ارتفاع کلی برج را دربرمی‌گیرد. آجرکاری ظریف و ساده بدون بندکشی بین آجرها دارد. در این بخش فقط دروازه ورودی بنا جای گرفته که با تزئینات خود یکنواختی سطح برج را تغییر می‌دهد.

ورودی آرامگاه یک قاب مستطیل شکل 2/70 ×1/30 متری است که سردر و ستون‌هایی پیل پا مانند آن را با قوسی زیبا و شکسته دربرگرفته‌اند.

آجرکاری تزئینی حاشیۀ این مستطیل، روی بدنۀ برج و به عرضی معادل دو آجر با بقیۀ تزئینات متفاوت است و در فاصله بین آجرها، شکاف مستطیل شکلی وجود دارد.

روی نوار حاشیۀ قوس سردر کتیبه‌هایی تزئینی قرار دارند که روی آنها بقایای نوشته‌هایی با گچبری زیبا قابل تشخیص هستند. بخش بالای برج شامل 7 نوار با تزئینات زیبای آجر تراش و یک کتیبۀ تسمه‌ای است که دورتا دور پیکرۀ برج را فراگرفته‌اند.

طرح‌های تزئینی نوارهای هفت گانه در چهار اندازه مختلف‌اند. این نگاره‌ها، به دو روش هندسی و دوردار با ظرافت و دقت کار شده‌اند.

نمای خارجی آرامگاه با گنبد مدور آجری کم‌خیز آن از نمونه‌های ارزشمند معماری آغاز قرن پنجم هجری قمری ایران به شمار می‌رود.

آرامگاه پیر علمدار از جمله بنا‌های تاریخی شهر دامغان است که به برج معروف شده و یکی از بهترین نمونه‌های معماری آرامگاهی است.

آرامگاه پیر علمدار در سال 1310 توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره 79 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.



امامزاده آقا علي عباس و شاهزاده محمد

 

امامزاده آقا علي عباس

 

 

امامزاده آقا علي عباس و شاهزاده محمد (عليهما السلام) فرزندان امام موسي كاظم (ع)

 


﴿ آقا علي عبّاس و شاهزاده محمّد در يك نگاه ﴾


نام: علي عبّاس - محمّد
كنيه: ابا ايّوب - ابا اسحاق
پدر: امام موسي بن جعفر ( عليه السلام)
مادر: امّ ولد
محل تولد: مدينه
زمان هجرت به ايران: سال دويست و دو يا سه هجري
مسير هجرت: مدينه - كويت - بصره - اهواز - شيراز - كاشان - بادافشان
زمان شهادت: چهاردهم جمادي الاول سال دويست وسه هجري




موقعيت مكاني:
در 38 كيلومتري شمال غربي مركز شهرستان نطنز واقع در منطقه بادرود



وضعيت كنوني آستان:


جمع كل زيربناي مجموعه طرح در حدود 36000 متر مربع مي باشد. از اين ميزان حدود 13000 متر مربع زيربناي آن تنها با تغييرات كمي مطابق با طرح احداث گرديده است. زيربناي ساختمان حرم مطهر و صحن هاي آن 5000 مترمربع مي باشد.اين بنادردوطبقه با10رواق و4سردرب ورودي ساخته شده است .



امكانات موجود:


زائر سرا - انبار ظروف - حمّام - نانوايي - سرويس هاي بهداشتي - انتظامات - دار الشفاء - كتابخانه - مخابرات - شهر بازي - بازار - فضاي سبز - مجموعه فرهنگي - سوئيت - سفره خانه حضرتي - پاركينگ - كشتارگاه - مزرعه كشاورزي - مرغداري - چاه آب - برج كفتر خانه و كمپ گردشگري (در دست ساخت)

 

 

 

امامزاده آقا علي عباس

 



مختصري از شرح حال امامزادگان


در رابطه با نحوه ورود اين دو بزرگوار از سلاله پيامبر اكرم (ص) به منطقه و نيز شهادت آنان چنين روايت شده است :"پس از قبول وليعهدي اجباري از طرف امام رضا(ع) هشتمين اختر تابناك آسمان ولايت و امامت در نزد مامون خليفه عباسي ، عده اي متشكل از اصحاب و ياران حضرت از جمله حضرت آقا علي عباس و شاهزاده محمد (عليهما السلام) از مدينه به قصد زيارت امام همام عازم طوس شدند كه پس از ورود به ايران خبر شهادت مظلومانه امام هشتم توسط مامون و دستور اين ملعون و جنايتكار مبني بر به شهادت رساندن سادات هاشمي ، هر كدام از اصحاب و ياران حضرت به سويي رفته تا از گزند دشمنان از خدا بي خبر و نابكار در امان باشند .اين دو بزرگوار كه از داغ مرگ برادر خويش سوگوار بودند، پس از طي نمودن چندين شهر و روستا وارد كاشان شده و سپس به شهر بادرود (باد قديم) آمدند.حاكم و مردم بادرود كه از عاشقان به اهل بيت عصمت و طهارت (ع) بوده و به سلاله آنان عشق مي ورزيدند ، قريب به چهل شبانه روز از آن بزرگواران به نحو شايسته پذيرايي و مراقبت كردند.اين دو بزرگوار پس از چهل شبانه روز با نيابت انتقام خون به نا حق ريخته امام رضا (ع) به اتفاق اصحاب و ياران ، راه كوير را در پيش گرفتند و به قصد عزيمت به شهر مشهد مقدس حركت نمودند . هنوز مسافتي از كوير طي نشده بود كه در جنگي نا برابر به دست سپاهيان مامون ملعون ، مظلومانه به شهادت رسيدند و پيكر مطهرشان توسط زنان خالد آبادي تشييع و به همت مردان منطقه در همان مكان جنگ تدفين گرديد.

 


 ایران‌شناسی: استان تهران  

  تهران  

تهران! تهران بزرگ، شهر درختان سر به فلک کشیده، شهر توچال، شهر میدان آزادی و برج میلاد، شهر ترافیک، شهر آدم و ماشین، شهر دود، شهر گربه و کلاغ. در روزگاری نه چندان دور دهکده کوچکی در شمال ری بود. جایی کوچک، خوش آب و هوا و سرشار از باغ های میوه. کهن ترین سند فارسی موجود نشان دهنده وجود این شهر پیش از سده سوم هجری است.


نقشه و راهنماي گردشگري شهر تهران
نقشه و راهنمایی گردشگری شهر تهران


اهمیت و آبادانی و رونق تهران از زمان پادشاهان صفوی آغاز شد. نیای بزرگ صفویان به نام سید حمزه در شهر ری مدفون بوده و به جهت وجود باغ های وسیع، آب گوارا و چنارهای بلند و زیبا، هرچند وقت یکبار به آن روی می آوردند و به این ترتیب تهران مورد توجه پادشاهان صفوی به ویژه طهماسب یکم واقع شد. وی دستور ساخت بارویی به دور شهر را داد که دارای 4 دروازه و 114 برج به تعداد سوره های قرآن بود. برای بنای حصار شهر از دو منطقه داخل شهر خاک برداری انجام شده که بعدها این دو منطقه به نام های چاله میدان و چاله حصار معروف شدند. بنا بر تحقیق آنوبانینی حدود تقریبی نخستین حصار شهر تهران از جنوب به خیابان مولوی و حاج ابوالفتح، از سوی شرق به خیابان ری، از غرب به خیابان وحدت اسلامی و از شمال به امیر کبیر و امام خمینی محدود می شد و محوطه ارگ تهران در میانه شمالی شهر قرار داشت و خندقی نیز به دور حصار کشیده شده بود.
 


اتوبان های تهران کنونی؛ عکس از آنوبانینی
اتوبان های تهران جدید (اتوبان یادگار امام)


محله های عمده درون حصار شامل؛ بازار، عودلاجان، سنگلج، ارگ، چاله میدان و چاله حصار بود و وسعتی حدود 4 کیلومتر مربع داشت. درازای باروی دور شهر در کتابهای معتبر حدود 6 هزار گام نگاشته شده است و فضای بیرون از حصار شامل باغ ها و کشتزارهای پهناوری بوده که امروزه به محدوده های شهر تهران بدل شده است.
پس از استقرار خاندان صفوی در قزوین و سپس در اصفهان، تهران از رشد و گسترش باز ماند و بی توجهی شاه عباس اول به تهران نیز خود مزید بر علت شد. شاه عباس در 998 ه. ق که رهسپار جنگ با عبدالمومن خان ازبک گردیده بود در تهران به سختی بیمار شد و از سرکوبی به موقع ازبکان باز ماند و به همین دلیل ازبک ها توانستند مشهد را به تصرف در آورند. از آن پس خاطره تلخی از تهران به دل گرفت و نسبت به پیشرفت و رشد آن بی توجهی نمود.


برج میلاد؛ نماد جدید تهران؛ عکس از آنوبانینی
برج میلاد؛ نماد جدید تهران


بی گمان دگرگونی های بنیادین در تهران از سال 1300 به بعد ایجاد شد. بین سال های 1300 تا 1320 خندق ها و دروازه ها از بین رفت و شهر از چهار جهت رو به گسترش نهاد. احداث ساختمان ها و تاسیسات بانکی و وزارت امور خارجه، شهربانی کل کشور، ایستگاه راه آهن، دانشگاه تهران و ایستگاه فرستنده رادیو تهران، باشگاه افسران و چند بیمارستان، مربوط به این دوره می باشد.


مسابقه فوتبال؛ ورزشگاه آزادی (استودیوم آزادی) تهران؛ عکس از علی مجدفر
ورزشگاه آزادی؛ تهران؛ عکس از علی مجدفر


بر پایه آمارگیری سال 1375 شهر تهران دارای جمعتی حدود 7 میلیون نفر و مساحتی حدود 864 کیلومتر مربع می باشد و جمعیت کنونی تهران را بین 10 تا 12 میلیون تخمین میزنند.
تهران در عین حالی که شهری دیدنی نیست شهری دیدنی است! به رغم نداشتن اثار باستانی قدیمی و معروف (در مقایسه با شهرهایی همچون شیراز و کرماشاه و اصفهان و همدان و...)، آنقدر اثر باستانی در خود جای داده که قطعا هیچ ایرانگرد و جهانگردی نمی تواند بدون دیدن این شهر، عظمت ایران را درک کند. وجود ده ها موزه معروف که بیشتر آثار کشف شده از گوشه و کنار این مملکت را در خود جای داده، تاییدی بر صحت این ادعا است. یک بازدید کننده از شهر سوخته، هگمتانه، حسن لو و سیلک چیز زیادی از آثار کشف شده در آن اماکن را در موقعیت مادریشان مشاهده نمی کند زیرا اگر نگوییم همه آثار، درصد قابل توجهی از آثار کشف شده به موزه ها و به خصوص موزه های تهران منتقل شده است.
ارتفاع تهران از سطح دریا در حدود 900 تا 1800 متر است. در میدان تجریش ارتفاع حدود 1300 متر و در میدان راه آهن 1100 متر بالاتر از سطح دریا می باشد. تهران به لحاظ آب و هوایی، یکی از شهرهای ویژه ایران به شمار می رود. از جنوب تا شمال شهر، تغییرات آب و هوایی کاملا محسوس بوده و این تفاوت، به یکی از شگفتی های تهران بدل گشته است. در همان حالی که در شمال شهر هوا کاملا برفی و سرد است، در جنوب شهر ممکن است معتدل و بدون برف باشد. به طور کلی؛ هوای تهران در شمال شهر معتدل و در جنوب و مرکز گرمسیر تقسیم بندی می شود.


نمایی از شهر شلوغ تهران از فراز کوه های شمال تهران؛ عکس از آنوبانینی
نمایی از شهر شلوغ تهران از فراز کوه های شمال تهران


عمارت ها و کاخ های زيادی در تهران وجود دارند که بيش ترين آن ها به دوره های صفويه و قاجاريه تعلق دارند. مدرسه های تاريخی و قديمی که اغلب دارای مسجد نيز هستند، امام زاده ها و کليساهای مختلف که هر يک از ارزش های خاصی برخوردارند، عمارت ها و برج های معروف به همراه بازارهای قديمی بخشی از ديدنی های تاريخی شهرستان تهران است. سر در باغ ملی، باغ فردوس، کاخ شمس العماره، کليسای آشوريان، مسجد امام-بازار تهران، گورستان ظهيرالدوله و ده ها اثر مشهور دیگر را می توان در این شهر مشاهده نمود.


تصویر ماهواره ای شهر تهران و اطراف آن؛ عکس از سایت ویکی مپیا
عکس ماهواره ای شهر تهران و اطراف آن


 

  گلاب دره؛ مسیر زیبا و دیدنی کوهنوردی گلاب دره؛ تهران  

گلابدره نام دره و محله ای در کناره ی آن دره است که به همین نام خوانده می شوند. این دره از سمت غرب با امامزاده قاسم و از شرق با دره دربند همسایه است. بر افراز این تپه دو محله ی گلابدره و باغ شاطر جای گرفته اند. با ایستادن بر فراز این بلندی ها، نمای بسیار زیبایی از شهر تهران دیده می شود. راه رسیدن به این دره زیبا از میدان تجریش و خیابان دربند است.

ادامه مطلب »

  آهار- شکرآب (مسیر روستای آهار به آبشار شکرآب)  

مسیر آهار شکراب- مسیر روستای آهار به آبشار شکراب

مسیر آهار به آبشار شکرآب یکی از مسیرهای دیدنی و جذاب تهران است که با داشتن طبیعتی زیبا پذیرای میهمانان و گردشگران فراوانی است. وجود رودخانه زلال، کوه های مرتفع، درختان سبز و راه نسبتا هموار آن، این نتطقه را به منطقه ای پر بازدید مبدل کرده است.

ادامه مطلب »

  بقعه و زیارتگاه امام زاده صالح (زیارتگاه مشهور و معتبر در میدان تجریش تهران)  

بقعه امام زاده صالح در میدان تجریش تهران قرار دارد و به نظر آنوبانینی یکی از امام زاده های مشهور و معروف تهران حتی ایران به شمار می آید. گنبد کاشی کاری شده این بنا چندین بار مرمت و بازسازی شد و سرانجام در سال 1368 به طور کلی تخریب و با کاشی جدید بازسازی شد. ضریح اولیه آن از چوب ساخته شده بود ولی بعدها از نقره و کتیبه های اطراف آن با آب طلا منقوش و مزین شده است.

ادامه مطلب »

  بوستان جمشيديه (پارک جمشیدیه)  

بوستان جمشیدیه یکی از زیباترین بوستان های تهران است. این بوستان در میان دیواره‌های سنگی کوه کلک چال‌، باغ دولو، خیابان جمشیدیه و جاده کلک چال قرار دارد و فاصله آن از خیابان نیاوران ۱۸۰۰ متر است‌. پارک در ابتدا، باغ مهندس جمشید دولو قاجار بود اما وی بعدها، باغ را به همسر محمدرضا پهلوی (فرح‌) بخشید.

ادامه مطلب »

  پارک های تهران (لیست و اسامی پارکهای مشهور شهر تهران)  

پارک ها و فضاهای سبز زیادی در تهران و اطراف آن دیده می شود که اسامی و آدرس برخی از آنها در ادامه آمده است.

.

ادامه مطلب »

  بند يخچال (منطقه مشهور صخره نوردی با صخره های مناسب طبیعی در تهران)  

بند یخچال یکی از نقاط دیدنی شهر تهران است که به جهت وجود سنگ های طبیعی مناسب برای صخره نوردی، بسیار مورد توجه علاقه مندان به این ورزش قرار گرفته است. منطقه بند یخچال با داشتن سنگ های مناسبی همچون "آلبرت"، "مریم"، "کلاهک"، "چکمه" و ده ها سنگ کوتاه و بلند دیگر، امروزه به صورت مکانی بسیار جذاب برای علاقه مندان درآمده است.

ادامه مطلب »

  ولنجک-قله توچال (قله توچال از مسیر ولنجک و تله کابین)  

ولنجک (کسر واو و لام، فتح جیم) یکی از محلات تهران است که در شمال یک شهر قرار گرفته است. دلیل معروفیت این محله، وجود یکی از مسیرهای صعود به توچال در آن است که باعث شده عده زیادی از کوهنوردان با این محله آشنا شوند. مسیر ولنجک به توچال، مسیری نسبتا راحت تر نسبت به مسیر دربند است.

ادامه مطلب »

  پارک جنگلي پرديسان (بوستان پردیسان، باغ وحش و موزه تنوع زیستی و حیات وحش)  

بوستان جنگلی پردیسان در شمال غربی تهران بین بزرگراه های شیخ فضل الله نوری، همت و حکیم محدود قرار گرفته است. بزرگراه یادگار امام نیز در راستای شمالی-جنوبی این بوستان را به دو بخش تقسیم می‌‌کند که ارتباط این دو بخش به وسیله دو پل برقرار شده است. از امکانات این بوستان می‌‌توان به موزه تنوع زیستی، موزه آب (در حال ساخت) و باغ وحش اشاره کرد.

ادامه مطلب »

  قله و دره دارآباد (مسیر کوهنوردی و تفریحی دارآباد)  

دارآباد یکی از نقاط دیدنی و تفریحی شهر تهران است که هم اکنون به صورت یکی از نقاط مهم گردشگری این شهر درآمده است. دارآباد هم به دلیل وجود رودخانه کوچک آن که در داخل دره ای قرار دارد و هم دلیل مسیر کوهنوردی و پیاده روی دارای مشتاقان زیادی است. این محل در شمال شرق تهران واقع گردیده و بهترین راه دسترسی به آن از میدان تجریش و قدس است.
.

ادامه مطلب »

  برج میدان آزادی (برج شهیاد، نماد تهران قدیم در مقابل برج میلاد نماد تهران جدید)  

برج آزادی، نماد شهر تهران است که به یادبود جشن های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران طراحی و ساخته شد. این برج که به نام برج شهیاد معروف بود؛ هم اکنون به آزادی معروف گردیده و در یکی از مهم ترین و بزرگترین میادین شهر تهران واقع گردیده است.

ادامه مطلب »

  قله و مسیر کلک چال (مسیر و منطقه تفریحی کلکچال و پارک جمشیدیه)  

کلک‌چال (با ضم کاف و فتح لام)، نام یکی از قله‌های رشته کوه مرکزی البرز، در شمال تهران است که امروزه به صورت یکی از تفرج گاه های اصلی کوهنوردان و مردم عادی درآمده است. ارتفاع قله کلک چال از سطح دریا 3350 متر است که به علت مسیر زیبا و دیدنی، جذابیت زیادی برای صعود به آن وجود دارد.

ادامه مطلب »

  برج میلاد (برج مخابراتی و چند منظوره ميلاد تهران)  

برج مخابراتی و چندمنظوره میلاد، درون مجموعهٔ یادمان در شمال غربی شهر تهران قرار دارد. این سازه به خاطر ارتفاع بلند و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار می آید. پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰ خورشیدی، مطرح شد و در پایان سال 13۷۲ محل کنونی برای ساخت آن برگزیده شد.

ادامه مطلب »

  دره اوشان-فشم (اوشون-فشم)  

اوشان و فشم به ترتیب در 30 و 35 کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارند و از طریق جاده لشکرک قابل دسترسی بوده و دارای باغ های میوه بسیار و آب و هوایی معتدل در فصل بهار و تابستان است. روستاهای آهار، شکرآب، زیگون، گرماب دره و میگون نیز در همان حوالی از مناطق تفریحی هستند که برای سفرهای یک روزه کاملا مناسب می باشند.

ادامه مطلب »

  امام زاده داود (جاده و دره امام زاده داوود؛ مسیر دیدنی و زیبای فرحزاد)  

امام زاده داوود يكی از مشهورترين امام زاده های اطراف تهران است که در كوهستان های شمال غربی تهران واقع شده است. این بنا در 15 کیلومتری فرحزاد قرار داشته و از لحاظ جغرافیایی منطقه ای سردسیر است. بیشتر شهرت امام زاده داوود به خاطر مسیر منتهی به امام زاده است که از میان دره های زیبا و سرسبز می گذرد و در تمام فصول، به خصوص در ایام خنک سال مسافران و گردشگران بسیاری از این مناظر دیدن می کنند.

ادامه مطلب »

  میدان دربند-قله توچال  

دامنه جنوبی البرز که به کوهستان توچال شهرت دارد، میعادگاه اصلی کوهنوردان و ورزشکاران تهرانی است. کوهستانی که به رغم مرتفع و صعب العبور بودن؛ یکی از شلوغ ترین مکان های تفریحی ایران به حساب می آید. کوهستانی که روزهای تعطیل، از مسیرهای مختلف، پذیرای هزاران کوهنورد، صخره نورد و دوست دار طبیعت است.

ادامه مطلب »

  حسینیه جماران  

حسينيه جماران بنايي دو طبقه و به مساحت 800 متر مربع است كه تاريخ ساخت آن به سال 1232 ه.ش (1275 ه.ق‌) مي‌رسد. سيد ابراهيم جماراني آن را وقف دهكده كرده و در سال 1355 ه.ش توسط اهالي بازسازي شده است‌. اين حسينيه در سال 1358 از طرف حجت‌الاسلام امامي جماراني در اختيار امام‌خميني (ره‌) قرار گرفت‌.

ادامه مطلب »

  موزه برادران امیدوار (جهانگردان مشهور و موفق ایرانی؛ عيسي اميدوار و عبدالله اميدوار)  

در سال 1333 هجری شمسی دو ایرانی به نامهای عیسی و عبدالله امیدوار با شور و عشق فراوان به جهت دیدن نادیده های این کره خاکی سوار بر موتور سیکلتهای خود پا برون از زادگاه خود؛ تهران گذاشتند و سفری را آ غاز نمودند که لحظه به لحظه آن برای این دو برادر سرشار از حادثه و اتفاق بود و وقایع تلخ و شیرینی که در آن سالها در بزرگترین و معتبرترین نشریات جهان چاپ می گردید و شگفتی و تعجب و تحسین خوانندگان را بر می انگیخت.

ادامه مطلب »

  کاخ نیاوران (کاخ موزه نیاوران، کاخ صاحبقرانیه، کوشک احمد شاهی و موزه جهان نما)  

کاخ موزه نیاوران؛ تهران

کاخ نیاوران به دستور ناصرالدین شاه قاجار در 1267 ه.ق در منطقه نیاوران که در شمال دارالسلطنه تهران و نزدیک دارآباد بود ساخته شد. وی دستور داد مجموعه قصرهایی را بسازند تا بتواند در تعطیلات تابستان از گرمای شهر به آن پناه ببرد. بخش اصلی این کاخ ها در دو طبقه شامل؛ شاه نشین، کرسی خانه، حمام و حدود 50 دستگاه خانه، هرکدام شامل 4 اتاق و یک ایوان برای زنانش بود. بنابر تحقیق آنوبانینی این کاخ در سی و یکمین سال حکومت پنجاه ساله ناصرالدین شاه به جهان نمای صاحبقرانیه مشهور شد.

ادامه مطلب »

  کاخ سعد آباد (کاخ موزه سعد آباد تهران)  

در کوهپایه های توچال و دره سرسبز دربند، مجموع یک میلیون و یکصد هزار متر مربعی قرار دارد که به دلیل زیبایی و طراوتی که در آن وجود دارد به نام سعدآباد یا محل سعادت و خوشبختی نام گرفته است. این مکان امروزه با مجموعه هیجده کاخ بزرگ و کوچک از دوره های قاجار و پهلوی، یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مجموعه موزه های ایران است. پس از کودتای 1299، این عمارت توسط رضاخان، از ابوالفتح سردار اعظم به مبلغ 400 هزار تومان خریداری شد.

ادامه مطلب »

  کاخ گلستان  

مجموعه کاخ گلستان تنها یادگار به جای مانده از ارگ تاریخی تهران، محل اقامت شاهان ایرانی است. سابقه تاریخی ارگ سلطنتی به روزگار صفویه باز می گردد. اما قدیمی ترین آثار موجود در مجموعه گلستان؛ متعلق به دوران کریم خان زند است.

ادامه مطلب »

 



 

 در شمال جزیره کیش بقایای بندر و شهر قدیمی که اینک به صورت تلی از خاک و سنگ بر جای مانده است،آن چه امروز از اين شهر بر جاي مانده حجمي از معماري شهري است. اما كمتر و به ندرت طاقها و پوشش‌ها و سقف‌ها سالم بر جاي مانده است جز در پاره‌اي موارد كه پوشش‌هاي طاقی شكل سنگي از گزند تخريب در امان مانده است . به چشم می‌خورد که در قرن�های پنجم تا نهم هجری بندر و شهری آباد و معمور بوده و به دلایلی از سده نهم به بعد خالی از سکنه و ویران گردیده است. کاوشهای سه محل از این شهر صد و بیست هکتاری را درسالهای 1370 و 1976میلادی انجام گردید و بخشی از شهر قدیم و منازل مسکونی و مسجد شهر از زیر خاک بیرون آمد. گستره پستی و بلندیها و خرابه های شهر قدیمی حریره حدود 120 هکتار وسعت دارد.این وسعت بازگو کننده این مطلب است که روزگاری شهری بزرگ و آباد در این منطقه وجود داشته و جمعیت کثیری را در خود جای می داده است . آن چه امروز از این شهر بر جای مانده حجمی از معماری شهری است .اما کمتر و به ندرت طاق ها و پوشش ها و سقف ها سالم بر جای مانده است جز پاره ای موارد که پوشش های طاقی شکل سنگی از گزند تخریب در امان مانده است بندر شهر تاریخی حریره یک شهر یک پاارچه و متمرکز با معماری برون گرا بوده و از معماری دفاعی و درون گرا دیگر شهرهای تاریخی ایران در آن نشانی نیست .
انتخاب این بخش از جزیره برای ایجاد شهر حریره طبیعی ترین و معقول ترین انتخاب بوده است چرا که ساحل صخره ای مرتفع آن از سطح دریا تقریبا ده متر بلندتر است و وجود سه خلیج و دماغه که نقش بندرگاه طبیعی را دارد و نیز دریایی نسبتا آرامتر از دیگر کرانه ها و سواحل جزیره خود عامل شکل گیری شهر در ساحل شمالی شده است .

تاكنون عمليات اكتشافي باستان شناسي بقاياي شهر تاريخي حريره در سه مجموعه مجزا انجام شده است.

خانه اعياني: خانه اعياني يادآور خانه هاي چندخانوار قديمي در داخل فلات ايران و در شهرهايي چون يزد، اصفهان و كاشان است و يكي از نمونه هاي قديمي مسكن جمعي در حاشيه خليج فارس محسوب مي شود. علاوه بر وسعت خانه و همچنين فضاهاي مختلف و متنوع آن، كاشي‌هاي ستاره‌اي شكل كه در اين خانه به دست آمده است، همانند كاشي‌هايي كه زينت بخش بناهاي مهم ايلخاني ايران همچون تخت سليمان و سلطانيه به كار رفته است. پيدايي اين مقدار كاشي كه يقينا عنصر وارداتي به جزيره است نشان مي‌دهد كه اين عمارت به يكي از ثروتمندان كيش تعلق داشته است .

بخش كارگاهي و صنعتي: اين مجموعه درست در كنار دريا ساخته شده است و داراي معماري و فضاهاي ناشناخته‌اي مي باشد. مجموعه كانال هاي افقي و زيرزميني و چاه‌هاي متعدد در گوشه و كنار، مجموعه بسيار جالب و نادري را تشكيل مي‌دهد كه هنوز عملكرد آن‌ها روشن نيست، اما به نظر مي‌رسد كه ارتباط مستقيم، با فعاليت هاي صيادي (صيد ماهي، مرواريد و مرجان) داشته و براي دسترسي آسان تر به دريا احداث گرديده است. شايد هم بتوان فرض كرد كه اين راهروها و كانال‌ها راه‌هاي مخفي بوده است كه در مواقع هجوم و حمله اهالي شهري مي‌توانسته‌اند به طور اضطراري از آن ها استفاده كنند.

مجموعه حمام: اين مجموعه شامل حمامي است با صحن‌هاي متعدد و حصار آن به مساحت تقريبي 500 مترمربع سربينه و گرمخانه و تون حمام در جنوب بخش ذكر شده قرار گرفته و توسط راهرو سرپوشيده‌اي از آن جدا شده است. دو خزينه كوچك و بزرگ در جنوب گرمخانه آخرين بخش ساختمان را تشكيل داده اند.

ابتدا

کشتی یونانی جزیره کیش


در غرب جزیره و در نزدیکی مجتمع غروب کیش یک کشتی قدیمی عظیم الجثه بر سواحل نیلگون کیش جا خوش کرده است که به کشتی یونانی معروف است .کشتی یونانی از نظر تاریخی قدمت و اهمیت چندانی ندارد. اين كشتي در سال 1322 شمسي توسط شركت ويليام هاميلتون به  وزن  7061 تن و به طول 136 متر در بندر گلاسكو در اسكاتلند ساخته شد و در  روز  4/ 5/ 1345 به هنگام بازگشت از ايران، در سفر دريايي خود به كشور يونان در عرض جغرافيايي 26 و 20 درجه شمالي و sطول جغرافيايي 53 و 54 درجه شرقي به گل نشست .و هشتاد روز تلاش اورينوكو، يدك‌كش هلندي براي بيرون كشيدن اين كشتي به ثمري نرسيد. تلاش هاي ناموفق زيادي براي بيرون كشيدن آن انجام شد و به ناچار سرنشينان كشتي مجبور به ترك آن شدند، چرا كه عمليات بيرون كشيدن كشتي از نظر اقتصادي مقرون به صرفه نبود. اطلاعات بدست آمده از شركت بيمه لويدز لندن نشان دهنده اين است كه اين كشتي در زمان به گل نشست متعلق به كشور يونان و بنام كولااف بوده است .ظاهرا مه آلود بودن هوا و نبوده فانوس دریایی در سواحل جزیره موجب بر خورد کشتی به ساحل شده است . اين كشتي در ابتدا "شيپور امپراتور" سپس "ناتوراليست" و در سال هاي بين 1338 تا يكسال قبل از توقف، در مالكيت خطوط كشتيراني ايران با نام های  "سيروس فارس" ، "همدان" در تردد بوده است. بومیان جزیره می گویند که یونانی ها هنگام ترک جزیره کشتی را به آتش کشیده اند با توجه به این که هیچ عنصر غیر فولادی در بدنه و عرشه کشتی باقی نمانده است . گمان نمی رود این اظهار نادرست بوده باشد.
اما آن چه که به این کشتی فرسوده غول پیکر اهمیت می دهد موقعیت آن در غرب جزیره و در هنگام غروب خورشید است . غروب خورشید در سواحل کیش از مناظر بسیار جذاب و تماشایی است . درخشش آخرین شعاع های نور خورشید بر پهنه آسمان طیف رنگ های زرد و قرمز و نارنجی و سایه روشن های لکه های ریز و درشت ابر تابلویی چنان زیبا و خیال انگیز را در پشت کشتی یونانی پدید می آورد که نظیر آن را کمتر می توان یافت . از این روست که هر روزه گروه زیادی از گردشگران و مشتاقان با دوربین هایشان به محل کشتی یونانی می روند و به تماشا و عکسبرداری از این منظره زیبا و خیال انگیز می پردازند.


ابتدا

 
جاده دنیا جزیره کیش


جاده دنیا به صورت یک جاده کمربندی جزیره کیش را احطه کرده است .که این جاده در امتداد سواحل کیش ا میباشد

يكي از شگقتيهاي كيش ، سواحل آن است كه واقعا زيبا است و كمتر نقاطي در دنيا مي‌توان يافت كه از لحاظ طبيعي اين قدر ديدني باشند ، عمق كم آب ، به دليل شفافيت و زلالي آب كف دريا تا عمق چند متري قابل مشاهده است و به صورت اكواريوم طبيعي است.

در سرتاسر طول این جاده سواحل خیره کننده کیش به چشم می خورد

جاده دنیا شب ها چون کمربندی نگین جزیره را درمیان گرفته است و تمامی پهنای جزیره را در معرض دید مسافرانی که با پروازهای شبانه به منطقه می رسند قرار می دهد.

ابتدا
 

 
 

مجموعه درخت سبز جزیره کیش


آب‌هاي سطحي به قسمتي از منطقه شمالي جزيره كه به دره پرتغالي‌ها معروف است سرازير مي‌شوند، لذا اين منطقه از سرسبزي خاصي برخوردار است. در اطراف يكي از كهنسال ترين درختان لور جزيره، مجموعه درخت سبز احداث شده است.

درختان لور يا انجير معابد در دوره ايلخاني و تيموري به جزيره اورده شدند و قديمي ترين انها 500 تا 600 سال سن دارند.این درختان ریشه هایشان طوری رشد می کند که مانند چتری بر روی زمین سایه می افکند و ممکن است تا چند صد سال عمر کنند.س
اين درختان از هند و چين به كيش، قشم و نوار ساحلي خليج فارس وارد و بيشتر در مناطق مسكوني كاشته شدند. جزيره کیش با توجه به آب و هواي شرجي اش پوشش گياهي خاصي دارد، گفت: مردم و مسؤولان نسبت به پوشش گياهي كيش حساسيت دارند و نهايت دقت مي شود تا اين پوشش و به خصوص درختان بومي حفظ شود.
درخت انجير معابد، (درخت لور)اين درخت ابتدا تنه است، ولي با رشد درخت، شاخه هاي آن به سمت زمين آويزان مي شوند و بعد از مدتي در آن فرو مي روند كه خود به تنه تبديل مي شوند. اين روند آن قدر ادامه مي يابد تا يك درخت چندين ساقه داخل زمين خواهد داشت.

سرسبزي محوطه ساختمان‌ها و نرده‌هاي چوبي و پياده‌روهاي اين مجموعه، مناطق شمالي كشور را تداعي مي‌كند. اما يكي از عواملي كه سياحت كنندگان را به اين نقطه مي‌كشاند، هيبت افسانه‌اي درخت سبز است.

درخت سبز كهنسال‌ترين درخت �لور� جزيره است و احتمالا بين 500 تا 600 سال عمر دارد. بر شاخه هاي اين درخت، گره هايي با نخ يا پارچه زده شده است كه در نگاه اول آن را به نوعي مقدس مي نماياند. گروهي از مردم عقيده دارند كه اين درخت شگون دارد و به همين دليل به قصد برآورده شدن نيازشان پارچه‌هايي به شاخه‌هاي آن مي‌بندند. اما هيچكس نمي داند كه جنبه تقدس درخت لور كهنسال ندارند و معتقدند كه گره هاي موجود احتمالا به وسيله مسافران جزيره و ساكنان تازه آن به درخت زده شده است.

"مجموعه درخت سبز" با آلاچيق هاي زيبا و محل هاي متعدد پخت كباب براي استراحت و بازديد رايگان گردشگران بازسازي شده است و مسير هاي پياده رو با چراغ هاي فانوسي شكل در ميان فضاي هميشه سبز با گل هاي كاغذي رنگارنگ، شما را به سوي جاذبه اصلي اين مجموعه مي برد. در این مجموعه نمازخانه، رستوران فصلي، بوفه و سرويس بهداشتي نيز موجود است.مجموعه درخت سبز در مجاورت دو جاذبه مهم گردشگري كيش واقع شده و داراي دو درب ورودي است. يك درب آن با ورودي جاذبه گردشگري "شهر باستاني حريره" مشترك و ورودي ديگر آن در مجاورت "آب انبار سنتي" مي باشد.  تنها پس از چند دقيقه پياده روي مي توان از جاذبه هاي "شهر باستاني حريره" و "آب انبار سنتي" در مجاورت مجموعه درخت سبز  ديدن كرد. يكي ديگر از عوامل جذابيت مجموعه درخت سبز همجواري آن با شهر تاريخي حريره است كه به گردشگران امكان مي دهد ضمن بازديد از بقاياي شهر تاريخي حريره ساعاتي را در اين مجموعه به استراحت بگذرانند.


ابتدا
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
شهر زیرزمینی کاریز جزیره کیش

شهر زیرزمینی کاریز قنات کیش بیش از 2500 سال قدمت دارد و از آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین می کرده ولی اکنون به یک شهر زیر زمینی شگفت انگیز بدل شده که بیش از 10000 متر مربع وسعت دارد. کارگزاران با تجربه آن زحمت تمام طراحی های آن را کشیده و می کوشند تا در پروژه بازسازی قنات کیش که اکنون کاریز کیش خوانده می شود ضمن حفظ بافت تاریخی آن کاربری های جدیدی از این شهر زیر زمینی بدست آورند . شهر زیر زمینی کاریز در فاز یک خود به قسمتهای زیر تقسیم و قابل بهره برداری خواهد بود. غرفه های صنایع دستی ایران و جهان ، رستوران سنتی و جدید ، موزه سالن آمفی تئاتر سالن کنفرانس ، گالری های هنری . شهر کاریز در عمق 16 متری زیر زمین قرار دارد. سقف آن هشت متر ارتفاع و بیشتر سقف آن مملو از سنگواره ، صدف و مرجانهایی است که با نظر کارشناسی 270 تا 570 میلیون سال قدمت دارد و تک تک آن شناسایی و دارای شناسنامه رسمی است. کارگزاران شهر زیر زمینی بر این باورند که دو ویژگی کاریز را در فهرست ابنیه جهانی در خواهد آورد. اول اینکه کاریز در دل تنها جزیره مرجانی دنیا واقع است. دوم آنکه تنها بنایی است که سقف مملو از صدفها و مرجانهای طبیعی است. صدفها و مرجانهایی که برای بازدید آنها دو راه وجود داشته ، بازدید از موزه های طبیعی یا غواصی در آبهای آزاد و اکنون کاریز فصلی جدید و استثنایی در پیش روی تمامی دوستداران طبیعت گشوده که بی واسطه خواهند توانست از بزرگترین مجموعه مرجانی بازدید کنند. در خاتمه گفتنی است که خاکهای برداشت شده از کاریز دارای خواص درمانی زیادی است که در " گل درمانی " استفاده های فراوان خواهد داشت. این امر همراه با خدمات گوناگونی همچون تاسیس مراکز اقامتی ، تجاری و تفریحی در زمینی معادل 60000متر مربع در روی زمین کاریز احداث خواهد گردید. زمین سطحی کاریز به پارک وسیعی بدل خواهد شد که دارای دو تپه مرتفع خواهد بود. این په ها از خاکهای برداشت شده زیر زمین ساخته شده و به چم انداز بی نظیر جزیره کیش دل خواهد شد.

بزودی در تالارهای کاریز مجموعه ای شامل موزه-آمفی تاتر-بازارچه های صنایع دستی-رستوران و چایخانه های سنتی ایجاد میشود.بر روی کاریز هم مجموعه تفریحی بزرگی شامل:سینما-آمفی تاتر-پارکینگ و پاویون ودو قلعه شبیه قلعه های باستانی با بخشهایی مانند رستوران-فروشگاه-سایت بازی کودکان و سوییتهای اقامتی ساخته خواهد شد.


 

آب انبار و پایاب جزیره کیش

پایاب:

پایاب جزیره کیش، دهلیز یا نقبی است كه در سطح زمین در كنار دهانه چاه قنات حفر با شیب تند و با استفاده از تعدادی پله به سطح آب جاری قنات در زیرزمین می رسد. هر چه عمق چاه بیشتر باشد، این نقب طولانی تر و تعداد پله های آن زیادتر می شود. زاویه حفر دهلیز را طوری محاسبه می كنند كه آخرین پله پایاب به انتهای میله (چاه) قنات برسد تا از روشنایی نوری كه از دهانه چاه به سطح آب می تابد برای روشنایی محوطه پایاب استفاده شود. معمولا در اطراف آخرین پله محوطه ایجاد می شود كه در روزهای گرم تابستان، هوایی ملایم و دلپذیر دارد و برای استراحت از آن استفاده می شودپایاب كیش كه قدمتی دو هزارساله دارد در محلی در نزدیكی مجموعه درخت سبز قرار گرفته است . این محل در سال های اخیر به نحو زیبایی بازسازی شده و هم اكنون یكی از جاذبه های سیاحتی جزیره است كه تعداد زیادی از مسافران را به سوی خود می‌كشاند. در این محل یك چایخانه و رستوران غذاهای سنتی ایرانی برای پذیرایی از گردشگران دایر گردیده است

 

آب انبار سنتی :

abanbar.jpgيكي از روشهاي ذخيره  آب آشاميدني در قديم الايام در جزيره كيش، ساخت آب انبار  بوده است. در سال 1372 جهت جمع آوري آب هاي سطحي، يك آب انبار دو قلو با پنج بادگير به سبك معماري سنتي يزدي در محل يك آب انبار باستاني در محدوده شهر حريره در نزديكي مجموعه درخت سبز ساخته شد. با توجه به ساخت و سازهاي كيش و از بين رفتن مسير آبهاي سطحي منتهي به آب انبارهاي سنتي،  اين آب انبارها كاربري اصلي خود را از دست داد و امروزه از دستگاه هاي آب شيرين كن براي تهيه آب شيرين استفاده مي شود.معماري خاص اين بنا ياد آور ايام گذشته  و براي گردشگران داخلي و خارجي بسيار جالب و ديدني است

 

 

قایق کف شیشه ای جزیره کیش



آب های اطراف کیش محل زندگی انواع موجودات دریایی نظیر مرجان ها ماهی های تزیینی و خوراکی توتیاها خرچنگ ها ستاره های دریایی و .... است .

قایقهای کف شیشه ای از آن نوع قايق هايى هستند كه داراى كف شيشه اى بوده و در شب گردشگران را به دريا مى برند ، اين قايق ها مسافتى را طى مى كنند تا به منطقه اى كه ماهى و مرجان زيادتر است برسند ، طى عبور از نواحى مختلف ساحل شما مى توانيد به وسيله نورى كه در كف قايق تعبيه شده مرجان ها و ساير موجودات دريايى كف دريا را ببينيد .
 اين قايق ها مورد استقبال گردشگران قرار گرفته و كمتر كسى است كه بر آن سوار و ماهى ها و مرجانهاى كف دريا را نديده باشد .

.این قایق ها در اسکله تفریحی مستقر هستند و با استفاده از نورافکن امکان گشت دریایی شبانه را نیز فراهم کرده اند.

 

 

پارک دلفین جزیره کیش

مساحت پارک جنگلی که در جنوب شرقی جزیره کیش واقع شده است در حدود یکصد هكتار میباشد
تاريخ شروع پروژه 1377 و در تاريخ 1379 اولين پروژه بهره بردارى شد .


پروژه هاى اجرا شده : مشتمل بر مجموعه استخرهاى دلفين و باغ پرندگان ، ايجاد فضاى سبز و گونه هاى مختلف گياهى .
پروژه هاى در دست اقدام : احداث سه هتل 5 و 7 ستاره ، احداث باغ كاكتوس ، احداث باغ پروانه ها ، احداث تونل زير دريايى ، احداث اسكله مارينا جهت انجام بازى هاى آبى ، احداث سايت شترمرغ سوارى و ايجاد پارك كودك و ايجاد مركز خريد بين المللى مى باشد .
متنوع ترين پستانداران دريايى از جمله دلفين ، شير دريايى شمالى ، شير دريايى جنوبى ، گربه دريايى شمالى ، گراز دريايى ، پنگوئن در بزرگترين دلفيناريوم خاورميانه و در پارك دلفينها جمع آورى شده اند .
اين مجموعه داراى 21 پستاندار دريايى و استخرهايى با حجم 18.000 متر مكعب دارد كه اين پستانداران در اين استخرها كه آب دريا را دارند نگهدارى و مهيج ترين نمايش ها را اجرا مى كنند .
گفتنى است در طى اين 7 سال گذشته از بدو ورود اين حيوانات از نقاط مختلف جهان ، مربيان جوان ايرانى در اين مجموعه تعليمات لازم را ديده و به فعاليت مشغولند .

فضاى سبز پارك دلفين :


با توجه به موقعيت استراتژيكى و آب و هواى نامساعد كيش از جهت پوشش گياهى ، بيش از 100 گونه گياهى در اين پارك پرورش داده شده اند . با وجود مرجانى بودن زمين ها و مشكلات كاشت و آب رسانى 20.000 اصله نخل ، بنجامين هاى بسيار بزرگ ، درختان لور(انجير معابد) ، اوكاليپتوس ، آكاسيا ، مورد ، كهور ، گل ختمى ، شيشه شور ، تكوما ،سياه نوفيلد ، كند كارپوس ، جونيا پروس و بيش از 25 گونه كاكتوس و ساير گياهان موجود مى باشد كه چشم انداز زيبايى را براى بازديد كنندگان مهيا كرده است .

باغ پرندگان :

باغ  پرندگان  با  داشتن بيش از 57 گونه پرنده از جمله پليكان،  شترمرغ،  طوطي ماكائو، طاووس ،  انواع  گوناگون لك لك،  توكان، توركو،  قو، پنگوئن آفريقايي و گونه هاي نادري چون تمساح پوزه كوتاه، بي شك يكي از منحصر به فردترين مراكز نگهداري جانوران در ايران مي باشد. از جمله نكات قابل توجه در اين پارك گردآوري گونه هاي  مختلف  از اقصي نقاط جهان از آمريكاي جنوبي تا استراليا  و  از  شرق   آسيا  تا  آفريقا مي باشد.

ا

 

پارک ساحلی مرجان جزیره کیش



این پارک بازار مرجان را به دریا ارتباط می دهد.آلاچیق ها و محوطه سازی جذاب این پارک ساحلی فرصت مناسبی را برای بازدیدکنندگان و گردشگران فراهم می کند که فارغ از هیاهوی بازار به دیدار دریا و چشم اندازهای طبیعی اطراف بروند.

علاوه بر این تماشای طلوع آفتاب از این پارک خاطره ای فراموش نشدنی است .

 

نمايشگاه خزندگان جزیره کیش

در اين نمايشگاه بيش از يكصدگونه خزنده از خانواده مارسانان به نمايش گذاشته شده است. مارهاي عظيم بوا، پيتون آفريقا و آمازون، سوسمارايگوانه ماداگاسكار، عقرب سياه امپراتور آفريقا، مارپرنده تايلند، عنكبوت هاي بزرگ و پرنده خوار برزيلي نمونه‌هايي از اين گونه خزندگان هستند. علاقمندان به بازديد از نمايشگاه مي‌توانند به كانون هنر واقع در جنب پارك آهوان مراجعه كنند. در كانون هنر امكانات وسيع ديگري براي برپايي نمايشگاه‌هاي اختصاصي هنري تدارك ديده شده است كه در اختيار هنرمندان داخلي قرار مي‌گيرد

نشانى : جزیره کیش خیابان فردوسی ساختمان كانون هنر

 

آكواريوم جزیره کیش

مجموعه اي كم نظير شامل ماهيان آبهاي شور و شيرين، خزندگان ايران و جهان شامل مارها و تمساح ها، پرندگان کمیاب جهان پستانداران و بخش علمي شامل حيوانات تاكسيدرمي شده و ديرينه شناسي مي باشد . اولين آكواريومم 20 هزار ليتري مخصوصآبهاي شيرين در اين مجموعه ساخته شده است .

قریب هفتاد نوع ماهیهای تزئینی در این آکواریوم وجود دارد که از نظر شکل و رنگ پولک ‌ها و زیبایی ظاهری، کم نظیر و برخی از آنها نیز بسیار کمیاب هستند. 

خليج فارس از حيات آبزي بسيار متنوعي برخوردار است. سياحتگران در هر گوشه ساحل، مي توانند انواع ماهيان و ديگر آبزيان را كه برخي از آن‌ها بسيار عجيب به نظر مي‌رسند، در داخل آب‌هاي شفاف تماشا كنند

در آكواريوم كيش كه در ساختمان كانون هنر قرار دارد انواع مختلفي از آبزيان زيبا و شگفت انگيز خليج فارس نگهداري مي شود. براي كساني كه امكان غواصي در زير آب و ديدن ماهي هاي رنگارنگ زيبا را در محيط طبيعي خود ندارند، ديدار از آكواريوم مي‌تواند به يادماندني و خاطره انگيز باشد، بنابراين بازديد از آكواريوم به همه مسافران (به ويژه كودكان و نوجوانان) توصيه مي شود

 

بازار سنتی جزیره کیش

بازار سنتي قنات از سال 1373 در پانزده متري عمق زمين هاي مرجاني كيش، در دو رشته قنات به طول پانزده كيلومتر به سمت جنوب و شمال غرب كيش لايروبي و تاسيس شده است. اين بازار از دالان هاي تودرتو و غرفه هاي متعدد كه به شكل گرفته و ديوارها و دالان هاي آن با طراحي سنتي از سنگ ها و مرجان هاي كيش سنگفرش شده است. در طول مسير قنات، وجود نهرهاي عبور آب، زيبايي بازار را دو چندان كرده است. محصولات عرضه شده در اين بازار دست آوردهاي سنتي و صنايع دستي ايران مي‌باشد و گشايش رستوران هاي سنتي ايراني يكي ديگر از جلوه هاي جاذب اين بازار در آينده خواهد بود

ديدار با بوميان جزیره کیش

دوستداران مردم شناسى و جاذبه هاى انسانى گردشگرى ، مى توانند بوميان سخت كوش ، قانع و مهربان كيش را در محله سفين ديدار كنند و از نزديك با محل سكونت و شيوه ى زندگى آنها آشنا شوند .
نژاد مردم كيش مختلف و متنوع است . از جمله :
نژادهاى دراويدى ، سومرى ، نورديك ، سامى ، سياه پوست ، سفيد پوست و ... در اين جزيره زندگى كرده اند . عرب هاى جزيره از مناطق ساحلى ايران به كيش مهاجرت كرده اند .
زبان بوميان كيش فارسى و عربى است .
مردم جزيره مؤمن ، درستكار و مهمان نوازند .
لباس زنان را روسرى و چادر تشكيل مى دهد و كفش آنها معمولاً صندل است . آنها چادر را بر خلاف شكل رايج آن در برخى شهرها به روش خاصى به دور بدن مى پيچند .
لباس مردان از يك كلاه يا عرقچين ، دستمال سر و پيراهن تشكيل مى شود . پيراهن بوميان بلند است و تا قوزك پاست كه به آن (دشداشه) هم مى گويند .
مهمترين عيدهاى بوميان جزيره ، عيد قربان و عيد فطر است . آنها در جشن ها و عروسى ها با موسيقى محلى خود به رقص و پايكوبى مى پردازند .
پيشينه سنتى بيشتر بوميان ، ماهيگيرى و دامدارى است . در گذشته ، صيد مرواريد و كشاورزى هم از پيشينه ساكنان جزيره بود .

درخت لور جزیره کیش

درختان محلى جزيره کیش، بعنوان گنجينه هاى طبيعى ، جذاب و زيبا هستند. درخت لور يا انجير معابد ، معروفترين درخت جزيره است. اين نوع درخت در نواحى جنوبى ايران رشد مى کند. پوست کهنسال درخت لور و برگها و ريشه هايش که از بدنه اصلى آن آويزان هستند، آن را از ساير انواع درختان متمايز مى سازد. اين درختان ريشه هايشان طورى رشد مى کند که مانند چترى بر روى زمين سايه مى افکند و ممکن است تا چند صد سال عمر کنند. در روستاى باغو و درخت سبز كهنسال ترين درختان لور را مى توان مشاهده كرد . کهنسال ترین لور جزیره نزدیک میدان المپیک و مقابل مجموعه زمینهای تنیس قرار دارد.مجموعه دیگری هم از این درختان در روستای کوچک باغو در غرب جزیره قرار دارند که مناظر بدیعی برای علاقه مندان هنر عکاسی ایجاد میکنند.

روستاى باغو جزیره کیش

باغو از آبادي‌هاى قديمى كيش است كه در جنوب غربى جزيره قرار دارد در حال حاضر، اين آبادى جز چند خانوار دامدار، سكنه ديگرى ندارد. در بين بوميان، حاصلخيزى اين منطقه زبانزد است
دراين منطقه بيشه انبوهى از انواع درختان بومى به چشم مي‌خورد كه در آن ميان، مجموعه درختان كهنسال لور زيبايى چشمگيرى دارد. به منظور گسترش امكانات تفريحى و توسعه فضاى سبز در جزيره و بهره‌بردارى از زيبايي‌هاى طبيعى روستاى باغو كه از خاكى مستعد برخوردار است .�پارك دليران� با وسعت 60 هكتار در اين منطقه احداث شده است .
 

 
اسكله تفریحی جزیره کیش

اسكله  تفريحي بزرگ :eskele.jpg

اسكله بزرگ تفريحي كيش به روش شمع فلزي و عرشه چوبي با چهار فضاي اقماري بدست متخصصان ايراني ساخته شده است. اين اسكله به طول 437 متر، عرض 18 متر و مساحت 10 هزار مترمربع هيچ گونه اثر تخريبي بر زيستگاه هاي دريايي نداشته است و گردشگران مي توانند با گردش بر روي اين اسكله از ديدن مناظر طبيعي و ماهي هاي رنگارنگ و متنوع سواحل مرجاني كيش لذت ببرند. فاز اول اسكله تفريحي بزرگ كيش ظرف مدت كوتاه بيست ماهه ساخته شده است و در روز پنجم مرداد 1385 افتتاح شد. در اسكله تفريحى مجموعه اى از امكانات تفريحى از قبيل : جت اسكى ، قايق هاى پدالى ، قايق هاى ماهيگيرى ، قايق هاى پارويى ، سه چرخه هاى آبى ، امكانات غواصى و قايق هاى كف شيشه اى وجود دارد . .اين اسكله در انتهاي بلوار دريا واقع مي باشد.

اسكله  تفريحي ميرمهنا :

scele1.jpg

اسكله تفريحي مير مهنا به طول 130 متر, عرض 9 متر  و  مساحت 1578 متر مربع  در شمال جزيره كيش و در پارك تفريحي ساحلي ميرمهنا واقع است. اين اسكله به روش شمع فولادي و عرشه بتني در  سال 1385 ساخته شده است. در طول اسكله  چهار پلكان براي سوار شدن قايق هاي تفريحي  و چهار محل براي تماشاي دريا ساخته شده و داراي نورپرداري زيبا مي باشد. با قدم زدن بر روي اين اسكله مي توان مسجد ساحلي خاتم الانبياء, اسكله ماهيگيري و رشته كوه هاي جنوبي كشور ايران را مشاهده كرد. لازم به ذكر است گردشگران و ساكنين مي توانند بر روي اسكله و اطراف آن در زمانهاي مجاز ماهي گيري كنند ولي شنا كردن در محدوده اسكله ممنوع مي باشد .

 

پارك تفريحي ساحلي مير مهنا :

پارك تفريحي ساحلي ميرمهنا در ساحل شمال و شمال غربي جزيره كيش ديدني است. اسكله تفريحي ميرمهنا نيز در اين پارك واقع است. اين پارك بزرگ عمومي از مسجد خاتم الانبياء تا ميدان جاسك در نوار ساحلي امتداد دارد و تنها اسكله ماهيگيري ميرمهنا در ميان نوار ساحلي سبب شده تا پارك به دو بخش مجزا فاز 1 از مسجد خاتم تا اسكله ماهيگيري و فاز 2 بعد از  اسكله ماهيگيري تا ميدان جاسك)تقسيم شود.   فاز 1 پارك به مساحت حدود 41 هزار متر مربع با مسير هاي پياده رو,  آلاچيق ها و محل هاي پخت كباب و پاركينگ پذيراي گردشگران است و از ويژگي هاي فاز يك پارك آن است كه جنب مسجد خاتم الانبياء، نمازخانه ساحلي، بازار عربها،  كتابخانه عمومي،بازار ماهي فروشي و تماشاي ماهي هاي تازه جنوب, مسير دوچرخه, چند بوفه و چايخانه قرار دارد همچنين بيشتر اوقات در انتهاي فاز 1 پارك در كنار اسكله ماهيگيري مي توان از تماشاي لاك پشت هاي آزاد لذت برد. گردشگران و ساكنين مي توانند بر روي اسكله تفريحي ميرمهنا و در پارك در زمانهاي مجاز ماهي گيري كنند ولي   شنا كردن در محدوده پارك ممنوع مي باشد . فاز 2 به مساحت حدود 50 هزار متر مربع در دست انجام و محوطه سازي آن به اتمام رسيده است. دو زمين بازي كودكان نيز در فاز 2 ساخته خواهد شد. ويژگي فاز 2 پارك آن است كه جنب مسجد قديمي جامع سفين و محله بوميان كيش قرار دارد.

 

شهر تاریخی حریره جزیره کیش

 در شمال جزیره کیش بقایای بندر و شهر قدیمی که اینک به صورت تلی از خاک و سنگ بر جای مانده است،آن چه امروز از اين شهر بر جاي مانده حجمي از معماري شهري است. اما كمتر و به ندرت طاقها و پوشش‌ها و سقف‌ها سالم بر جاي مانده است جز در پاره‌اي موارد كه پوشش‌هاي طاقی شكل سنگي از گزند تخريب در امان مانده است . به چشم می‌خورد که در قرن�های پنجم تا نهم هجری بندر و شهری آباد و معمور بوده و به دلایلی از سده نهم به بعد خالی از سکنه و ویران گردیده است. کاوشهای سه محل از این شهر صد و بیست هکتاری را درسالهای 1370 و 1976میلادی انجام گردید و بخشی از شهر قدیم و منازل مسکونی و مسجد شهر از زیر خاک بیرون آمد. گستره پستی و بلندیها و خرابه های شهر قدیمی حریره حدود 120 هکتار وسعت دارد.این وسعت بازگو کننده این مطلب است که روزگاری شهری بزرگ و آباد در این منطقه وجود داشته و جمعیت کثیری را در خود جای می داده است . آن چه امروز از این شهر بر جای مانده حجمی از معماری شهری است .اما کمتر و به ندرت طاق ها و پوشش ها و سقف ها سالم بر جای مانده است جز پاره ای موارد که پوشش های طاقی شکل سنگی از گزند تخریب در امان مانده است بندر شهر تاریخی حریره یک شهر یک پاارچه و متمرکز با معماری برون گرا بوده و از معماری دفاعی و درون گرا دیگر شهرهای تاریخی ایران در آن نشانی نیست .
انتخاب این بخش از جزیره برای ایجاد شهر حریره طبیعی ترین و معقول ترین انتخاب بوده است چرا که ساحل صخره ای مرتفع آن از سطح دریا تقریبا ده متر بلندتر است و وجود سه خلیج و دماغه که نقش بندرگاه طبیعی را دارد و نیز دریایی نسبتا آرامتر از دیگر کرانه ها و سواحل جزیره خود عامل شکل گیری شهر در ساحل شمالی شده است .

تاكنون عمليات اكتشافي باستان شناسي بقاياي شهر تاريخي حريره در سه مجموعه مجزا انجام شده است.

خانه اعياني: خانه اعياني يادآور خانه هاي چندخانوار قديمي در داخل فلات ايران و در شهرهايي چون يزد، اصفهان و كاشان است و يكي از نمونه هاي قديمي مسكن جمعي در حاشيه خليج فارس محسوب مي شود. علاوه بر وسعت خانه و همچنين فضاهاي مختلف و متنوع آن، كاشي‌هاي ستاره‌اي شكل كه در اين خانه به دست آمده است، همانند كاشي‌هايي كه زينت بخش بناهاي مهم ايلخاني ايران همچون تخت سليمان و سلطانيه به كار رفته است. پيدايي اين مقدار كاشي كه يقينا عنصر وارداتي به جزيره است نشان مي‌دهد كه اين عمارت به يكي از ثروتمندان كيش تعلق داشته است .

بخش كارگاهي و صنعتي: اين مجموعه درست در كنار دريا ساخته شده است و داراي معماري و فضاهاي ناشناخته‌اي مي باشد. مجموعه كانال هاي افقي و زيرزميني و چاه‌هاي متعدد در گوشه و كنار، مجموعه بسيار جالب و نادري را تشكيل مي‌دهد كه هنوز عملكرد آن‌ها روشن نيست، اما به نظر مي‌رسد كه ارتباط مستقيم، با فعاليت هاي صيادي (صيد ماهي، مرواريد و مرجان) داشته و براي دسترسي آسان تر به دريا احداث گرديده است. شايد هم بتوان فرض كرد كه اين راهروها و كانال‌ها راه‌هاي مخفي بوده است كه در مواقع هجوم و حمله اهالي شهري مي‌توانسته‌اند به طور اضطراري از آن ها استفاده كنند.

مجموعه حمام: اين مجموعه شامل حمامي است با صحن‌هاي متعدد و حصار آن به مساحت تقريبي 500 مترمربع سربينه و گرمخانه و تون حمام در جنوب بخش ذكر شده قرار گرفته و توسط راهرو سرپوشيده‌اي از آن جدا شده است. دو خزينه كوچك و بزرگ در جنوب گرمخانه آخرين بخش ساختمان را تشكيل داده اند.

ابتدا

هرانچه که ازدل براید وبردل نشیند

 

 

<<باغ گیاه شناسی ارم>>

<<آبشاری در نزدیکی شیراز>>

<<تخت جمشید>>

<<سعدی شیرازی>>

     

 تخت جمشید

 حرم شاه چراغ

 نمایی از حیاط ارگ کریم خان

 آرامگاه حافظ

 حافظیه در شب

 حافظیه در شب

 نمایی از خانه ملوک السلطنه

 ارگ کریم خان

 باغ ارم

 آرامگاه سعدی (سعدیه)

 در ورودی بازار وکیل

 حوض ماهی در سعدیه

 اندرونی کاخ باغ ارم

 

آبشار آب سفید



این آبشار زیبا ودیدنی در منطقه ذلقی الیگودرز وبه فاصله حدود 50 کیلومتری واقع شده است، ارتفاع این آبشار حدود 65 متر و عرض تاج آبشار آن در فصل پر آبی حدود 8 متر می باشد . این آبشار از دل کوه صخره ای به بیرون سرازیر می شود وسپس در مسافت کوتاهی به یک حوضچه تبدیل می شود . این آبشار در فصل بهار پذیرای گردشگران زیادی است وپوشش جنگلی وگیاهی در اطراف آبشار زیبایی وطراوت خاصی به این منطقه توریستی داده است.مسیر الیگودرز تا آبشار اتومبیل رو می باشد


آبشار بیشه



این آبشار یکی از زیباترین آبشارهای کشور است در ایستگاه راه آهن بیشه در شهرستان دورود واقع شده است آب و هوای مناسب وسرسبزی اطراف آبشار وچشم انداز کوههای اطراف سالیانه پذیرای مهمانان ومسافران زیادی از مناطق مختلف کشور شده واین منطقه دیدنی را به عنوان یکی از مناطق توریستی وگردشگری استان تبدیل نموده است.

فاصله این آبشار تا شهرستان دورود که یکی از مسیرهای ارتباطی آن است 35 کیلومتر می باشد. ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین و ۱۰متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار می باشد . از شهرستان دورود به طرف ابشار مناطق دیدنی در کنار رودخانه سزار وجود دارد که می توان به آبشار های فصلی و دائمی ،آبشارهای یخی در زمستان و در ختان متنوع نام برد. فاصله آن تا خرم آباد از طریق جاده 64 کیلومتر –عرض تاج آبشار 20 متر می باشد .17 پلاژ،7 چادر ،بازار چه محلی ،تلفن ،آب ،برق،خانه بهداشت وپاسگاه انتظامی در کنار آبشار دایر می باشد


آبشار وارک




این آبشار درغرب گردنه نوژیان ، بخش پاپی در جنوب شرقی خرم آباد قرار دارد ویکی از زیباترین آبشارهای کشور است . فاصله آن تا شهر خرم آباد حدود ۶۰ کیلومتر می باشد . سرچشمه آبشار یک صخره سنگی است و پس از طی حدود ۱۵ متر از صخره دوم فرو ریخته و آبشار دوم را به وجود می آورد . آبشار وارک در نزدیکی آبشار نوژیان قرار دارد.
در فصل کم آبی ارتفاع قسمت اول ۷ متر با عرض حدود ۱۲ متر و قسمت دوم ۱۵/۵ متر با عرض ۵/۵۶ متر یکی از زیباترین منظره ها را در این منطقه می توان دید . حداکثر ارتفاع آن به ۵۷ متر می رسد و عرضی معادل ۵۰ متر را در بر می گیرد . اطراف این آبشار پوشیده از درختان ،بلوط،گلابی،زالزالک و.... وجود دارد.

باباطاهر لرستانی زنگیوند یا همدانی


بیت اول لکی و بیت دوم لری:

م(من)دُريشم لكم(لک زبانم) اعجاز ديرم(دارم) م(من)دوسي(دوسی )چوي
(چون-مثل) خُشين(شاه یا خان لرستان) دمساز ديرم(دارم)

مه(من) معشوقي و(به) نام فاطمه لُر صنوبر قامت و پرناز ديرم(دارم)
باباطاهر از دراويش اهل حق در منطقه دلفان لرستان است كه در روستاي زنگيوند نورآباد دلفان زيسته،پسري بنام محمود داشته طاهر در آن قريه مكتبخانه اي داشته و به تدريس مشغول بوده است.منطقه ييلاقي طاهر روستاي نامبرده كه در دامنه گرين ميباشد و منطقه قشلاقي آن بزرگ در خرم آباد بود و در خرم آباد خانقاهي داشته است كه در محل تجمع مريدان اين عارف بوده است

به زبان لکی:

مه طاهر ساكن پاي گرينم(رشته کوهی در نورآباد و خرم آباد) م(من) دُريش(درویش) مسلك و آگردرينم(آتش درون)

بوري(بیا) در باغ خواوم(خوابم) لحظه اي چند كه شايد وقت خواو روي تو بينم
.
در دوبيتي فوق چنان به نظر مي رسد كه عريان تخلص شاعر بوده اين عارف عرياني خود را از هواي نفس ميداند نه بيسوادي و كم مايگي كه عريان بودن از هواي نفس،خود يكي از طريقه هاي عرفان ميباشد.

باباطاهر ساكن همان قريه مذكور زنگي وند بود است.گويا در سال420ه.ق/9باباطاهر همراه يار و مراد خود شاه خشين هنگامي كه از گردنه گاماسياب حد فاصل نورآباد و شهرستان نهاوند ميگذرد و بقولي شاه خشين از ديده محو ميگردد و يا در سرچشمه رودخانه گاماسياب غرق ميگردد.عارف لر از اين ماجرا سخت آزرده مي شود ديدگانش خسته از سفير ماتم،ديار خويش را ترك مي كند و به همدان هجرت مينمايد كه پس از مدتي دوباره ياد يار تاب ايستادن در همدان را از ايشان ميگيرد و با قدمهاي خسته و دلي شكسته به خرم آباد برميگردد و دارفاني را وداع مي گويد

به زبان لکی:

مه(من) اژ(از) دامان هجران ميگريزم زشهر بيوفايان ميگريزم
اژ(از)اي(این) ماتم سرا با پاي عريان بزون(بدان) تا خاك دلفان(یکی از شهرستان های لرستان) ميگريزم

شايد هم درد بيكسي و بي همدمي و تيغ غربت و شرنگ بي همرهي ايشان را به سوي ديار مي كشند زيرا در رثاي مراد خود بعد ازواقعه دلخراش مرگ خشين چنين ميفرمايد:

به گویش لری:

دمم قلف(قفل) مجال گفتگوني خُشين برآب شد يادي از اوني
كتاو(کتاب) آرزو گم بيه(شده) طاهر نشان از ردپاي آرزوني
در مقدمه ديوان مرحوم لرستاني شاعر از جد خود چنين نقل مينمايد : بنده عينا شاهد بوده ام حاشيه سقف مقبره باباطاهر واقع در مركز شهرستان خرم آباد كتيبه هايي از چوب وجود داشته كه برآن دوبيتيهاي باباطاهر حك شده بود مشخص گرديد كه سال 1356 توسط شخصي كه گويا سفيه بوده كتيبه ها كنده شده اند و در كام آتش فروخته اند

به گویش بختیاری:

مو آن بحرم که در ظرف آمدستم چو نقطه بر سر حرف آمدستم
بهر الفی الف قدی بر آیو الف قدم که در الف آمدستم

به زبان لکی:

بوري(بیا) امشو(امشب) و گرد يك(به دور همدیگر) بنيش(بشین) بوري(بیا) تا بار درد يك(درد یکدیگر) بكيشيم
مه(من) مجنون و تو هم شيداي شيدا بوري(بیا) ايدوس(ای دوست) هردك(هر دو) دلپريشيم(دلپریشانیم)



كلماكره غاريست طبيعي و باستاني در شهرستان پلدختر كه زيبايي قابل توجهي دارد. اشياء به غارت رفتةشامل ريتونها ،بشقاب ها .پيكركها وبسياري از انواع اشيا ء بي نظير مي باشد كه اكنون در موزه هايي چون لوور ، متروپوليتن و بريتيش ميوزيوم به نمايش گذاشته شده اند . تعدادي از اشياء مربوط به اين غار توسط مأمورين اطلاعات كشف و در اختيار ميراث فرهنگي قرار گرفت واكنون در موزة ايران باستان و موزة قلعه فلك الافلاك نگهداري ميشوند . غار و اشياء گرانبهاي آن مربوط به اوايل حکومت هخامنشي و اواخر دوره مادهاست كه در سال 1367 بصورت تصادفي توسط اهالي كشف و غارت شد

 

tabiate ziba (1).jpg

 

tabiate ziba (2).jpg
 
tabiate ziba (5).jpg
 
tabiate ziba (12).jpg

 

tabiate ziba (13).jpg

1- سفر بايد با سلامتى ، جهاد با غنيمت و حج با بى نيازى همراه باشد. در حديث شريفى به نقل از امام جعفر صادق (عليه السلام ) آمده است سافروا تصحوا و جاهدا تغنموا و حجوا تستغنوا. ((سفر كنيد تا سالم بمانيد و جهاد كنيد تا غنيمت بگيرد و حج كنيد تا بى نياز گرديد(719))).
2 - پيش از سفر بايد همراه بگزينى . اسلام چندين ويژگى براى همراهان سفر برشمرده است :
الف ) دوستت همسنگ تو باشد. در حديثى آمده است كه نبايد همراه كسى شوى كه بر تو انفاق مى كند؛ زيرا موجب خوارى مؤ من است .
ب ) به مسافر، فرمان داده شده است كه دوستانش كمتر از هفت نفر باشند. در حديثى آمده است كه بهترين دوستان نزد خدا، چهار تن هستند و هيچ گروهى از هفت تن ، تجاوز نكردند، مگر آن كه غوغايشان فزونى يافت .
ج ) دستور شده است كه با دوستان به مهربانى رفتار كنيد.(720)

ادامه مطلب

 

 

سفر آداب دارد

گردشگری - وقتی خوب فکر می‌کنی، می‌بینی در سفر نه تنها دوست، که خودت را بهتر می‌شناسی. اگر قصد سفر دارید، نکته‌هایی که هفته نامه سلامت در شماره نوروزی اش منتشر کرده بخوانید تا سفر خوش بگذرد.

می‌ گویند دوست را در سفر باید شناخت. اما وقتی خوب فکر می‌کنی، می‌بینی در سفر نه تنها دوست، که خودت را بهتر و بیشتر می‌شناسی. اگر قصد سفر دارید، بد نیست، نکته‌هایی که هفته نامه سلامت در شماره نوروزی اش منتشر کرده بخوانید تا سفر خوش بگذرد.

ادامه مطلب

 


 آداب مسافرت

اهميت مسافرت
 

چون توان داشته باشي و سفر نکني، و لذت دنيا را آن چنان که بايد در نمي يابي؛ زيرا کمال لذت و خوشي در اين جهان اين است که جاها و چيزها ي ناديده را ببيني و انواع خوراکي هاي تازه را بخوري و چيزهاي ناديده را ببيني و اين کار جز با سفر کردن ميسر نمي شود؛ زيرا انسان سفر کرده، جهان ديده و با تجربه و سعادتمند است و در همه امور آگاهي و اطلاع بسيار دارد.(1)

 

فوايد مسافرت
 

سياحت کردن در شهرها بهر آن است که آيات و عجايب بينند و يا مکاني عزيز باشد که آنجا خدمتي به جاي آرند، يا کسي فاضل را يابند که به وي تقرب کنند، يا چيزي بينند که از وي عبرت گيرند.

 

يا اين تن را گرد عالم، گردان دارند تا با چيزي نيارآمد.

 

طبيعت نفس آن است که با هر چه الفت يافت، نيز، از خداي پروا ندارد، هر روز او را جايي نو ببرند تا خلقي نو بيند و جايي نو، تا با هيچ چيز الفت نگيرد.(2)

ادامه مطلب

تعداد صفحات : 68