راه‌های پیشگیری از ماشین ‌زدگی!

راه‌های پیشگیری از ماشین ‌زدگی! -

ماشین‌زدگی یا بیماری حرکت، می‌تواند به سرعت باعث خراب شدن تعطیلاتی که مدتها در انتظارش بودید یا سفر کاری شما شود.

اختلالات گوش داخلی بر حس تعادل و حفظ تعادل اثر می‌گذارند، و به سرگیجه، تهوع و استفراغ می‌انجامند.

این نکات راهنما می‌تواند به شما کمک کند تا از بیماری حرکت در امان بمانید:

•اگر به ماشین‌زدگی حساس هستید، در یک وسیله نقلیه در حال حرکت چیزی نخوانید.

•پیش از مسافرت به اندازه کافی بخوابید.

•از خوردن غذاهای ترش یا چرب خودداری کنید.

•در طول سفر مقدار زیادی آب بنوشید، از مصرف الکل جدا پرهیز کنید.

•از سیگار کشیدن و استنشاق دود سیگار محیطی اجتناب کنید، و در نزدیکی افراد دیگری که ماشین‌زدگی دارند، ننشینید.

•سرتان را به پشتی صندلی‌تان تکیه دهید.

•اگر مسافر ماشین هستید، به مناظر دوردست نگاه کنید؛ اگر راننده هستنید، همیشه بر جاده تمرکز داشته باشید، اما چشم‌های‌تان را اندکی جابه‌‌جا کنید تا همیشه بر یک نقطه متمرکز نباشید.

ازمیر پرشتاب ترین شهر از نظر رشد و توسعه در ترکیه است. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه مي باشد. این شهر دومین بندر بعد از استانبول در ترکیه است. 

تاریخچه ازمیر

اين شهر در اصل در هزاره سوم قبل از ميلاد در محلي كه امروزه بايراكلي (Bayraklı) نام دارد تاسيس شد و در آن زمان با شهر تروي يا تروا ، كه داراي پيشرفته ترين فرهنگ در آناتولي غربي است ، مشترك بود. در حدود سال 1500 قبل از ميلاد ، اين شهر تحت نفوذ قلمروي هيتي ها در آناتولي مركزي در آمد.در هزاره اول قبل از ميلاد ، اين شهر سيميرنا (Smyrna) ناميده مي شد و در رده مهمترين شهرهاي اتحاديه ايونين ايها قرار داشت. در طول اين دوره ، يكي از برجسته ترين نكات اين شهر اين بود كه هومر تاريخدان و نويسنده يوناني در آنجا سكونت داشت. فتح اين شهر توسط ليديا ايها ، در حدود 600 قبل ازميلاد، اين دوره را به پايان رساند.



در سرتاسر دوره حكومت ليديا ايها و متعاقب آن فارسها در قرن ششم قبل از ميلاد ، ازمير در حد محلي كه كمي كوچكتر از يك روستا بود، باقي ماند. در قرن چهارم قبل از ميلاد و در دوره سلطنت اسكندر مقدوني ، شهر جديدي بر دامنه هاي كاديفه كاله (Kadifekale) احداث شد. دوره روميها در ازمير كه در قرن اول قبل از ميلاد آغاز شد، دومين عصر بزرگ اين شهر بود. بدنبال آن در قرن چهارم ميلادي امپراطوري روم شرقي بر اين شهر سلطه داشت و تا زمان پيروزي سلجوقي ها در قرن 11 ميلادي ادامه پيدا كرد. در 1415 ميلادي اين شهر، تحت حكومت سلطان محمد چلبي ، به بخشي از قلمرو عثماني ها تبديل شد.

 

اقتصاد ازمیر


ازمیر پرشتاب ترین شهر از نظر رشد و توسعه در ترکیه است. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه مي باشد. این شهر دومین بندر بعد از استانبول در ترکیه است. به همین دلیل ازمیر یکی از قطب های بزرگ تجاری و حمل و نقل در کشور ترکیه محسوب مي شود.




ساختار ازمیر

این شهر که در زبان ترکي ازمیر زیبا نام دارد، بر فراز یک خلیج بلند و باریک واقع شده که توسط کشتی ها و قایق های تفریحی ، شیاردار شده است. آب و هوای آن معتدل است و در تابستان، نسیم مداوم و روح بخش دریا ، گرمای خورشید را متعادل می کند. ، این شهرکه در پشت پیاده روهای آراسته شده با نخل و خیابانهایی که خط ساحلی را دنبال می کنند ، از دامنه های کوههای اطراف با شیبهای پلکانی افقی به آرامی بالا میرود. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه بوده و بندر آن فقط در رده دوم نسبت به استانبول قرار دارد. ازمیر که در تمام طول سال یک شهر بین المللی و سرزنده است، در مدت جشنواره بین المللی هنر و نمایشگاه بین المللی ، بازدید کنندگان زیادی دارد.

 

بسیاری ازمير را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند.

فروشگاه ها و حمل و نقل  ازمیر

 

فروشگاه های ازمیر

بسیاری ازمير را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند. از این رو باید گفت ازمير گزینه خوبی برای خرید است. ازمير با دارا بودن مراکز خرید زیاد محبوبیت میان همه علاقه مندان به خرید در اين منطقه را دارد. یکی از مراکر خرید منطقه آلسانژاك (Alsancak) است. این منطقه شامل فروشگاه های پوشاک زنانه ، مردانه ، بچه گانه ، انواع اسباب بازی ، عینک و وسائل الکترونیک و اصولاً هرچه که شما بخوهید را در این فروشگاه ها خواهید یافت مانند ماركهايي نظير بنتون ، مانگو ، دیزل ، زارا ، مادركيير ، ري پلي و تامی هيلفيگر.
مركز خريد ديگر اسكله كوناك (Konak) است كه در نزديكي برج ساعت واقع شده و شامل فروشگاه ها ، رستوران ها و سينما مي باشد همچنين ماركهاي معروف و لوازم آرايش را مي توانيد در اين منطقه بيابيد.



مرکز خرید بالكووا (Balcova) مركز خريد ديگري است که شما می توانید در فروشگاه هاي آن لوازم آرایشی ، جواهرات ، لباس هاي مارك دار مانند مارکس و اسپنسر ، بنتون ، لوی و كافه هايي مانند استارباکس را بيابيد همچنين اين مركز خريد منطقه سرگرمی بچه ها را دارا مي باشد.



مركز خريد كارفور (Carrefour) كه يك هايپرماركت است نيز در اين شهر وجود دارد.
و بسياري از مركز خريد ديگر مانند كيپا (Kipa) ، بارنووا (Bornova) و اي جي اي (EGE) در شهر ازمير واقع شده اند.

 


 

حمل و نقل عمومی ازمیر

فرودگاه بين المللي عدنان مندرس ازمير كه در 18 كيلومتري جنوب غربي اين شهر واقع شده است يكي از بزرگترين فرودگاههاي كشور تركيه محسوب مي شود.
حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي، تاكسيهاي ون اشتراكي ، اتوبوس و مترو مي باشد.
تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. با اين وجود كرايه تاكسي در اين شهر نسبتا گران مي باشد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد و پس از طي يك مسير 10 كيلومتري در حدود 20 الي 30 دلار با توجه به وضعيت ترافيك مي بايست پرداخت نمود. اين تاكسيها فقط به صورت اختصاصي اقدام به سوار نمودن مسافر مي نمايند.

 



تاكسيهاي ديگر تاكسيهاي ون هستند كه در شهر ازمیر به نام دل موش ناميده ميشوند و ظرفيت 10 سرنشين را دارا بوده و به صورت اشتراكي مورد استفاده مسافران قرار مي گيرند. اين تاكسيها در خطوط مشخصي حركت مي نمايند و كرايه آنها ثابت بوده و براي هر نفر در 1.5 لير جديد (در حدود 1 دلار) مي باشد. اين خودروها در طي مسير خود داراي ايستگاه نمي باشند و بنابه در خواست مسافر توقف مي نمايند.


اتوبوسهاي شهر ازمیر سرويس نسبتا منظمي را در سطح اين شهر به مسافران عرضه مي نمايند. اتوبوسهاي اين شهر متعلق به بخش خصوصي مي باشند اما كرايه همه اتوبوسها يكسان و برابر با 1 دلار (1.5 لير) است.

مترو وسيله ديگري است كه در شهر ازمير براي تردد در داخل شهر مي توانيد از آن استفاده نماييد.

سیاری ایرانی ها استانبول را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند.

مراکز خرید استانبول

 

 

مراکز خرید استانبول


بسیاری ایرانی ها استانبول را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند. از این رو باید گفت استانبول گزینه خوبی برای خرید است. استانبول با دارا بودن مراکز خرید زیاد محبوبیت میان همه علاقه مندان به خرید در دنیا دارد. یکی از مراکر خرید مرکز خرید آکمرکز است. این مرکز خرید شامل فروشگاه های پوشاک زنانه مردانه بچه گانه انواع اسباب بازی عینک و وسائل الکترونیک و اصولاً هرچه که شما بخوهید را در این فروشگاه خواهید یافت. یکی از بازارهای خوب استانبول جهت خرید بازاری سقف دار است به نام بازار کاپالی چارشی. در این بازار بیش از چهار هزار مغازه و بوتیک وجود دارد. کوچه فراشان و فرش فروشان ، کوچه زرگرها کوچه پارچه فروش ها و بخش های مختلف که خرید در استانبول را متنوع می کند. بر اساس نظر کارشناسان بازار کاپالی چارشی یکی از مراکز مهم خرید در شهر استانبول است. جالب است بدانید یکی از سوغاتی های ترکیه که به همه نقاط دنیا صادر می شود قلیان است. قلیان که در کشورهای اروپایی به شیشه معروف است از ترکیه به صورت سوغاتی و یا به گونه های مختلف صادر می شود. هنرهای دستی ، قالیچه ، ظروف سرامیکی برنجی و بسیاری دیگر از این دست از جمله خرید استانبول را شامل می شود. در قسمت غربی این بازار که همان دربدستان قدیمی است انواع اشیاء عتیقه نیز به فروش می رسد. خرید استانبول بازار دیگری به نام می سر چارشی نیز در استانبول می باشد. این بازار به طور تخصصی به فروش و ادویه جات می پردازد. فضای این بازار پر است از ادویه جات مختلف كه بوي آنها به مشام می رسد. در بازار هنرهای استانبول همانند مدرسه محمد افندی که در قرن هجدهم بنا شده و یا مدرسه جعفر آقا که مربوط به قرن شانزدهم است نیز شما می توانید از صنایع دستی هنرمندان بزرگ بهره گیرید.

اما شاید مهمترین خرید استانبول پارچه و پوشاک و البسه است. برای خرید پوشاک و پارچه بهترین نقطه خیابان استقلال ، خیابان جمهوریت و خیابان روملی است. خیابان استقلال از جمله معروف ترین خیابان های شهر استانبول است که یک سر آن به میدان تقسیم یا تکسیم می رسد. آخرین دست آوردهای صنعت پوشاک و کیف و کفش به چشم می خورد. مرکز خرید آتاکوی گالریا در منطقه آتاکوی آک مرکز و مرکز خرید کاروسل در منطقه کیرکوی را نیز نباید از قلم بیاندازید. اما خرید در استانبول به اینجا ختم نمی شود. مراکز خرید از جمله پاساژ اطلس ، مرکز خرید کاپیتول در بخش آسیایی استانبول ، خیابان بغداد و خیابان بهاریه نیز برای خرید حائز اهمیت هستند. بازار صحاف ها که ترک ها با آن صحالفلار و چنیار آلتی در منطقه بیازیت از جمله مراکز خرید دیگر است. بازار هرهر مرکز خرید مبلمان و دکوراسیون خانه است. از بازارهای دیگر می توان به بازار روز کوچه چوکورجوما در منطقه جهانگیر کوچه بوبوک حمام در منطقه اسکودار نام برد

استانبول همیشه مرکز زندگی اقتصادی کشور بوده‌است که این به خاطر موقعیت اتصالی بین‌المللی راه‌های مرزی زمینی و دریایی می‌باشد. آن تقریباً ۲۰ درصد از کار صنعتی ترکیه

تاریخچه و اقتصاد استانبول

 

 

اقتصاد استانبول

استانبول همیشه مرکز زندگی اقتصادی کشور بوده‌است که این به خاطر موقعیت اتصالی بین‌المللی راه‌های مرزی زمینی و دریایی می‌باشد. آن تقریباً ۲۰ درصد از کار صنعتی ترکیه و ۳۸ درصد از فضای کاری صنعتی ترکیه را شامل می‌شود. بعلاوه ۵۵ درصد از تولیدات شهر ترکیه از تجارت و دادوستد و ۴۵ درصد از دادوستد کشور از عمده فروشی و ۲/۲۱ درصد تولیدات ترکیه از فرآورده‌های انبوه ملی بدست می‌آید. ۴۰ درصد از مالیات‌های جمع آوری شده در ترکیه و ۵/۲۷ درصد از محصولات ملی ترکیه‌است. تا سال ۱۹۸۰، تولید ناخالص ملی استانبول بطور میانگین در یک سال ۵ درصد رشد داشته‌است.
امروزه استانبول مرکز صنعتی ترکیه است. بسیاری از نقشه ها و طرح های تولیدی اصلی در شهر متمرکز شده است. استانبول و ایالات اطراف آن کتان، میوه، روغن زیتون، ابریشم و تنباکو تولید می‌کنند. فرآورده‌های غذایی، تولید منسوجات، محصولات روغنی، مواد لاستیکی و فلزی، چرم، مواد شیمیایی، الکترونیکی، شیشه ای، ماشینی، کاغذ و محصولات کاغذی از تولیدات صنعتی مهم شهر می‌باشند.
چشم انداز اصلی دیگر از اقتصاد استانبول گردشگری و جهانگردی است. هزاران هتل و صنعت‌های دیگر مرتبط با جهانگردی در استانبول وجود دارد که به گردشگران و بازدیدکنندگان به طور حرفه‌ای خدمت می‌کنند.


 

 


 

تاریخچه استانبول

این شهر در ابتدا با نام بیزانتیوم شناخته می‌شد در سال ۱۹۶ میلادی سپتیموس سوِروس امپراطور روم با حمله به بیزانتیوم آن را اشغال کرد و رومیان زیادی به این شهر مهاجرت کردند.تلاش امپراطور برای نامیدن این شهر به نام فرزندش آگوستا آنتونینا موفق نبود و مردم تا زمان تغییر نام شهر به شهر کنستانتین (قسطنطنیه) ، نام رم جدید (Nova Roma) را برای آن بکار می‌بردند. از سال ۱۹۳۰ رسما استانبول نامیده شد.نام استانبول که تا قبل از فتح آن به دست ترکان به رواج داشت، برگرفته از نام ایستیم پولی که در زبان یونانی به معنی شهر یا مرکز شهر می‌باشد، است. در سال ۱۷۷۰ میلادی سلطان مصطفی سوم با ضرب سکه‌هایی که روی آن نام استانبول نقش بسته بود ، به این نام رسمیت بخشید و جایگزین قسطنطنیه شد. در دوره جمهوریت و از روز ۲۸ مارس سال ۱۹۳۰ اداره پست ترکیه از تمامی کشورهای جهان خواست تا از نام استانبول در مکاتبات خود استفاده نمایند.


فرودگاه بين المللي آنكارا در 35 كيلومتري شمال اين شهر واقع شده است كه شما مي توانيد با قطار به اين فرودگاه رفت و آمد كنيد.

مراکز خرید و حمل و نقل عمومی  آنکارا

 

 

مراکز خرید آنکارا

بازدید کنندگان از این شهر معمولا مایل هستند از فروشگاه های قدیمی در چیکریکچیلار یوکوشو نزدیک به اولوس دیدن کنند. خیابان مسگران يا باکیرجیلار چارشیسی محبوبیت خاصی دارد و بسیاری از اشیای جالب قدیمی و جدید را ،علاوه بر اشیای مسی، می توان در اینجا یافت، مانند جواهرات، فرش، لباس، عتیقه جات و کارهای سوزن دوزی شده و غيره.
با رفتن به بالای تپه به سمت دروازه ارگ، می توانید مغازه های جالب بسیاری را ببینید که ادویه جات، میوه های خشک شده، آجیل و هر نوع محصول دیگری را می فروشند.
اینجا مجموعه ای است بزرگ و بسیار تازه. مراکز خرید مدرن بیشتر در کیزیلای و در خیابان تونالی هیلمی واقع در چانکایا یافت می شوند. این منطقه شامل بازار مدرن کاروم و همچنین برج آتاکوله در چان کایا می باشد. از بالای آتاکوله در ارتفاع 125 متری، منظره با شکوهی بر فراز تمام شهر وجود دارد. رستوران چرخانی نیز وجود دارد که در آن می توان به شکل آسوده تری از کل چشم انداز لذت برد. گالریا در اومیت کوی ، مرکز بیل کنت ، آرمادا در سوگوت اوزو ، میگروس آك کپرو و کارفور در باتی كنت سایر فرصتها برای یک خرید مدرن هستند.

 


 

 

حمل و نقل عمومی آنکارا

فرودگاه بين المللي آنكارا در 35 كيلومتري شمال اين شهر واقع شده است كه شما مي توانيد با قطار به اين فرودگاه رفت و آمد كنيد.
حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي ، اتوبوس و مترو مي باشد.
متر وسيله اي است كه شما مي توانيد با آن به اكثر نقاط شهر سريعا سفر كنيد.
وسيله ديگر اتوبوس بوده و شما مي توانيد از استگاه هاي اتوبوس براي رسيدن به مركز شهر استفاده نموده و از ايستگاه اصلي به تمام مراكز ديدني كه در 5 كيلومتري جنوب غربي شهر قرار گرفته سفر كنيد.
وسيله ديگر تاكسي است. تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد و پس از طي يك مسير 10 كيلومتري در حدود 20 الي 30 دلار با توجه به وضعيت ترافيك مي بايست پرداخت نمود. اين تاكسيها فقط به صورت اختصاصي اقدام به سوار نمودن مسافر مي نمايند.

 

استانبول ۲ فرودگاه بین‌المللی دارد بزرگ‌ترین فرودگاه، فرودگاه بین‌المللی آتاترک در یسیلکوی، ۲۴ کیلومتری مرکز شهر می‌باشد که از طرف و قسمت اروپاییی استفاده می‌شود اما

حمل و نقل عمومی در استانبول

 

حمل و نقل عمومی در استانبول

استانبول ۲ فرودگاه بین‌المللی دارد بزرگ‌ترین فرودگاه، فرودگاه بین‌المللی آتاترک در یسیلکوی، ۲۴ کیلومتری مرکز شهر می‌باشد که از طرف و قسمت اروپاییی استفاده می‌شود اما در حال حاضر درون شهر است، فرودگاه جدید، فرودگاه سابیها جوکین در ۲۰ کیلومتری شرقی از طرف آسیایی و ۴۵ کیلومتری شرقی اروپایی مرکز شهر قرار گرفته است.
حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي، تاكسيهاي ون اشتراكي، ميني بوس، اتوبوس، تراموا، قطار سبك شهري، قطار كابلي و انواع قايق و كشتي هاي مسافربري مي باشد.


تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. با اين وجود كرايه تاكسي در اين شهر نسبتا گران مي باشد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد و پس از طي يك مسير 10 كيلومتري در حدود 20 الي 30 دلار با توجه به وضعيت ترافيك مي بايست پرداخت نمود. اين تاكسيها فقط به صورت اختصاصي اقدام به سوار نمودن مسافر مي نمايند.


تاكسيهاي ديگر تاكسيهاي ون هستند كه در شهر استانبول به نام "دل موش" ناميده ميشوند آنها نيز زرد رنگ بوده و ظرفيت 10 سرنشين را دارا بوده و به صورت اشتراكي مورد استفاده مسافران قرار مي گيرند. اين تاكسيها در خطوط مشخصي حركت مي نمايند و كرايه آنها ثابت بوده و براي هر نفر در 1.5 لير جديد (در حدود 1 دلار) مي باشد. اين خودروها در طي مسير خود داراي ايستگاه نمي باشند و بنابه در خواست مسافر توقف مي نمايند.



ميني بوسهاي فعال در شهر استانبول داراي ظرفيتي در حدود 15 نفر ميباشند و در مسيرهاي مشخصي حركت مي نمايند. اين خودروها نيز مانند ونها در طي مسير داراي ايستگاه مشخصي نمي باشند و بنا به درخواست مسافران جهت سوار و يا پياده شدن توقف مي نمايند. كرايه ميني بوسها نيز برابر با 1 دلار (1.5 لير جديد) است.


اتوبوسهاي شهر استانبول سرويس نسبتا منظمي را در سطح اين شهر به مسافران عرضه مي نمايند. برخي از اتوبوسهاي اين شهر متعلق به بخش دولتي و برخي ديگر متعلق به بخش خصوصي مي باشند اما كرايه همه اتوبوسها يكسان و برابر با 1 دلار (1.5 لير) است. مسافران جهت پرداخت كرايه يا از بليطهاي الكترونيكي استفاده مي نمايند و يا كرايه را به راننده و يا كمك وي به صورت نقدي پرداخت مي كنند. در صورت پرداخت كرايه به صورت نقدي به راننده مسافران يك كارت الكترونيكي توسط راننده در اختيار مسافر قرار مي گيرد تا آن را در محل مربوطه قرار داده و هزينه بليط كسر گردد.

تعداد صفحات : 2

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد