آشنایی با آبشار سنگان - تهران
آبشار سنگان در شمال غرب روستایی به همین نام، حدود ۲۰ کیلومتری شمال غرب تهران و در دامنههای قله پهنهحصار قرار دارد
این آبشار ۲۵۷۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در شمال آن قله پهنه حصار واقع شده است.
روستای سنگان، روستایی کوهستانی و بسیار زیبا در مسیر جاده کن، شمال غربی تهران و کمی بالاتر از سولقان بوده و دارای امامزاده و آبشاری زیبا است.
اوج شکوه و زیبایی آبشار سنگان در ماههای فروردین و اردیبهشت میباشد. این آبشار در زمستان نیز با یخ زدن شکلی بسیار بدیع و زیبا به خود میگیرد.
دره سنگان یکی از درههای پر آب منطقه میباشد. آبشار سنگاه همانگونه که از اسمش معلوم است،در یک منطقه سنگی قرار گرفته است.
مسیر دسترسی به روستا و آبشار سنگان از طریق جاده کن در شمال غرب تهران میباشد. رفتن به این آبشار در تمام فصول سال زیباییهای خاص خود را دارد.
جانان هریجان
هریجان یکی از مناطق خوش آب و هوای منطقه کلاردشت است که پایتخت نشینان با چند ساعت رانندگی می توانند یک آخر هفته خوب را پشت سر بگذارند و تا پای آبشار بلندش که حدود 80 متر ارتفاع دارد، بالا بروند.
شاید فکرش را هم نکنید که تقریبا تمام فرعیهای جاده چالوس، هرکدام به منطقهای دیدنی منتهی میشوند بسیار بکر و دست نخورده. یکی از این مناطق دیدنی، روستای«هریجان» است که آبشاری بلند دارد و با کمتر از 10کیلومتر فاصله از جاده چالوس و پیچهای مختلف، شما را به یک طبیعت بکر و آرام میرساند. این روستا زمانی پرجمعیت بود اما امروز فقط انگشتشمار خانوادههای کهنسال در آن باقی ماندهاند، هرچند با شناختهتر شدن این منطقه زیبای طبیعی، بعضی از مالکان و ساکنان قدیمی هم هوای ییلاق قدیمی به سرشان زده و مدتی را در روستای خوش آب و هوای اجدادی میگذرانند.
در اردیبهشت ماه، این منطقه از البرز مرکزی، رنگارنگ میشود و گیاهانی در آن میروید که عمرشان بسیار کوتاه است؛ پس فرصت دیدن اردیبهشت متفاوت هریجان را از دست ندهید، فقط حواستان باشد پای آبشار که رسیدید، هوس رسیدن به بالاترین نقطهاش به سرتان نزند؛ چون علاوه بر خطر سقوط، ممکن است به حیوانات خطرناک بربخورید.
هریـجان و آبشارش
هریجان یکی از مناطق خوش آب و هوای منطقه کلاردشت است که پایتخت نشینان با چند ساعت رانندگی می توانند یک آخر هفته خوب را پشت سر بگذارند و تا پای آبشار بلندش که حدود 80 متر ارتفاع دارد، بالا بروند. از ما می شنوید، هریجان را در اردیبهشت ماه از دست ندهید.
منطقه ورود ممنوع
بعد از رسیدن به تاج آبشار، وارد جاده پشت آن نشوید؛ زیرا علاوه بر خطر برخورد با جانوران وحشی پشت آبشار، منطقه حفاظتشده است و بدون دریافت مجوز نمیتوانید وارد آن شوید. درصورتی که تمایل به ورود به منطقه حفاظت شده پشت آبشار را دارید، میتوانید با اداره محیط زیست چالوس تماس بگیرید
به چالوس بروید
از تهران بعد از حدود 2 ساعت و 135کیلومتر رانندگی به روستای هریجان میرسید.
خودروی شخصی: وارد جاده چالوس که شوید، حدود 4 کیلومتر بعد از سیاهبیشه در پیچ سمت راست جاده، تابلوی رستوران «جعفر میردار سلطانی» را میبینید. از این فرعی تا روستای هریجان حدود 5کیلومتر راه دارید. این جاده، خاکی وپرشیب است. بعد از حدود یک ربع به روستا خواهید رسید.
وسایل نقلیه عمومی: از راننده بخواهید که در نشانی بالا شما را پیاده کند. از این فرعی تا روستا حدود یک ساعت و نیم پیادهروی در مسیر سربالایی تند پیشروی شماست؛ میتوانید میانبر هم بزنید، وقتی در مسیر جاده خاکی قرار گرفتید، بعد از حدود 700 متر در پیچ دوم و در سمت راست تان، یک جاده مالرو و پاکوب قرار دارد که از میان درختان جنگلی میگذرد. بعد از گذشتن از یکی دو تپه و علفزار از پایین روستا سردرمیآورید. در این مسیر هم حدود یک ساعت و نیم در راه خواهید بود.
ییلاق آرام
بافت روستا، علفزارهای وسیع و آبشار بلند از دیدنیهای هریجان هستند.
روستا:میتوانید چند دقیقهای در هریجان بگردید و خانههای تخریبشدهاش را ببینید. روستا یک امامزاده هم به نام «شاهزاده محمود(ع)» دارد که گنبدش وقت ورود به روستا پیداست و میتوانید وقت برگشت به آن سری بزنید.
آبشار: آبشار باریک هریجان در غرب روستا قرار دارد و برای رسیدن به آن جاده خاکی را تا داخل روستا ادامه دهید.حدود 300، 400 متر که وارد روستا شدید، در کنار پرچینهای سنگی در سمت چپ، یک جاده فرعی وجود دارد که مسیر دسترسی به آبشار است. تا جویی که از آب آبشار درست شده، حدود یک ربع پیادهروی دارید اما اگر میخواهید به تاج آبشار برسید، باید حدود نیم ساعت تا کوتاهترین تاج که حدود 9 متر ارتفاع دارد، کوهنوردی کنید.
در این مسیر که کمی شیبدار است در سمت راست، پیش از آنکه راه سنگلاخی شود، یک فضای علفزاری و تکه سنگی صاف و بزرگ قرار دارد که میتوانید همانجا کمی استراحت کنید. آبشار در این ماه سال پرآبتر از همیشه است و در ماههای گرم، بسیار کم آب میشود.
شکار ممنوع
حیاتوحش هریجان غنی است و وجود جانورانی مثل کل و بز ، خرس، تیهو و کبک باعث شده که این منطقه جزو مناطق حفاظتشده باشد؛ شکار در آن ممنوع است.
اگر تا به حال به این منطقه سفر نکردهاید، حتما با بلدهای محلی همراه شوید.
در این روستا از سرویس بهداشتی و محلی برای اقامت خبری نیست.
نامخانوادگی بیشتر مردم این منطقه «میردار سلطانی» است، پس اگر افراد زیادی را با این نام دیدید، تعجب نکنید.
پارس رازهای سر به مهر
شهر رازهای سر به مهر
در ایران عصر ساسانی شهرسازی از رونق خوبی برخوردار بود. اكثر پادشاهان این سلسله نسبت به شهرسازی همت گماشتند و آثار شایستهای را به میراث كهن ایران افزودند. با این وصف ، هنر ساسانیان از پارتهای اشكانی متاثر است.
معماری عصر ساسانی اگرچه ملهم از هنر پارتیان است، اما ساسانیان در زمینه هنر كندهكاری و آفرینش آثار تمدنی و سنگنبشتهها حرفهای زیادی برای گفتن دارند. نقوش برجسته ساسانی غالبا پادشاه را ایستاده یا سوار بر اسب نشان میدهد. این موضوع را میتوان در كاخها و بناهای شهر بیشاپور( Bishapoor) ، نیوشاهپور، (Newshah poor) استخر و فیروزآباد ـ كه توسط اردشیر پدر شاهپور در فارس بنا شد و در گفتاری دیگر به آن خواهیم پرداخت ـ مشاهده كرد.
شاهپور برخلاف پدرش اردشیر كه فقط به لقب «پادشاه ایران» قناعت كرده بود، پس از فتح دوم و مطیع ساختن والریانوس، فرانام «پادشاه ایران و انیران ـ غیرایرانیان ـ» را برای خودش گزینش كرد و فیالواقع لیاقت آن را هم داشت. شاهپور در آثاری كه از خود به جا گذاشته ، سنت اجدادش را زنده نگه داشته است. میدانیم كه اردشیر، پدر شاهپور و فرزند پاپك، موبدزاده بود و پاپك مقام هیربدان هیربد ـ روحانی برجسته ـ شهر پارس را به عهده داشت و خادم آتشكده بزرگ این ناحیه از ایران محسوب میشد. از اینرو شاهپور احداث آتشكده را در بیشاپور فراموش نكرد. برای این كار معبدی بزرگ در كنار تالار مركزی كاخ بیشاپور بنا كرد و در كنار آن مجاری آبرو برای عبور جریان آب در اطراف معبد و كاخ تعبیه شد كه علاوه بر آب مصرفی برای خوراك و پاكیزگی خروجی فاضلاب هم در نظر گرفته شده بود. در تخت جمشید هم این مجرا از زیر بنا عبور میكند. این ابتكارات در نوع خود شگفتآور است.
نقش شاهپور: شاخصترین تصویری كه از شاهپور سراغ داریم، نقش برجسته چیرگی او را بر والریانوس امپراتور روم نشان میدهد. نصویری كه در نقش رستم و چند جای دیگر نیز ماندگار شده است.
در كنار هر نقش كتیبهای بزرگ قرار دارد كه پادشاه توضیح كاملی درباره شخصیت و عملكرد دوران پادشاهیاش داده است. در این نقش شگرف و منحصر به فرد، شاهپور با اشاره شاهانه امپراتور مغلوب را پناه میدهد. این تصویر كه گوی (حلقه اعطای مناصب) در بالای آن دیده میشود و اسبی كه پای راستش را بالا و در حال دویدن نگه داشته، به ما میگوید كه پادشاه میآید. ریش انبوه و گیسوی بلند و دارای پیچ و تاب پادشاه بخوبی نمایان است.
در پشت او، نوارها و رشتههایی كه متعلق به لباس سلطنتی است، با چینهای موازی مشاهده میشود. شاهپور نیمتنه تنگی پوشیده و شلوارش از ناحیه ساق پا چین خوردگی دارد. گردنبند و گوشوارهای دارد و در حالی كه با دست چپ قبضه شمشیر را گرفته و دست راستش را به نشانه بخشش به سوی والریانوس كه در مقابل او زانو زده، دراز كرده، شق و رق روی زین مرصع و جواهرنشان اسب نشسته است.
والریانوس تاجی از برگ غار بر سر و عبای رومی روی دوش دارد و معلوم است كه با عجله به سوی شاهپور میشتابد كه خود را به پای او بیندازد. در كمال فروتنی زانوی راستش را خم كرده و زانوی چپ را بر زمین تكیه داده و هر دو دست را به سوی شاه دراز كرده و امان میخواهد. در كنار او شخصی ایستاده كه او نیز لباس رومی پوشیده و گمان میرود «كوردیاس» دشمن قیصر شكست خورده است.
این نقش آنقدر زیبا و زنده است كه گویا ماجرای فتح را از زبان افرادی كه در نقش دیده میشوند، بیان میكند و یكی از بهترین مجاریهای عصر ساسانی به شمار میرود. صورت یك ایرانی كه سر و دست خود را به رسم احترام بلند كرده در پشت اسب پادشاه پیداست و در زیر این تصویر كتیبهای به زبان پهلوی وجود دارد كه از بین رفته است.
2 نقش دیگر از این دست در كوه شاهپور كنده شده كه در آن، نیكه (Nice)، الهه پیروزی روبانی با نوارهای مواج را به شاه فاتح میدهد. شاهپور سوار است، والریانوس در زیر پای اسب افتاده و كوردیاس پیاده است. صفوفی از سواران و پیادهنظام ایرانی كه ابزار جنگی و نوع سلاحهایشان هم قابل مشاهدهاند، در نقش بعلاوه چند تن از رومیان كه قبای رومی پوشیدهاند، وجود دارند.
این افراد یك فیل و اسب همراه خود میآورند و فردی دیگر طشتی را روی سرش حمل میكند.
2 صف دیگر هم بالای این قسمت، افرادی را نشان میدهد كه پیراهن آنها تا زانو و شلوارشان تا مچ پا میرسد. این افراد چند طشت، تاج، یك كیسه شاید پر از پول و دوشیر در بند را همراه خود نزد شاهپور میبرند. ارابه جنگی والریانوس كه به 2 اسب بسته شده در آخر همه دیده میشود. افرادی با موها و ریشهای مجعد مانند پادشاه، پشت سر او ایستادهاند كه گویا شاهزادگان ساسانیاند و سوارانی كه در 4 صف با كلاههای استوانهای كه بالای آن مدور است به حالت احترام قرار دارند. این اسواران ایرانیاند.
كاخ شاهپور، آتشكدهها، ستون نذورات: معماری ابتدایی دوران اردشیر، توسط شاهپور متحول شد و شكل نوین به خود گرفت. این معماری در قصر او متجلی شده است.
در قصر شاهپور 64 طاقچه گچبری با تزیینات زیبا از سنگهای مرمر پوشیده شده، بعدها تصاویر پادشاهان ساسانی، گیاهان مقدس، مراسم جشن، قربانی و اعیاد سالانه، نیایش، شكار حیوانات و سایر نقوش مورد علاقه، این سلسله و باور غالب اجتماعی زمان بر زیبایی و جلای آثار فرهنگی و تمدن كهن ایران این عصر افزود. سطح كاخهای ساسانی بیشتر با موزاییك مزین و فرش شدهاند.
در مركز شهر بیشاپور، 2 ستون قرار دارد كه برای نذر و نیاز و خریدها تعبیه شده و مطابق كتیبهای كه در كنار آن حك شده به دستور شاهپور دو آتشكده نیز در مجاورت آنها ساختهاند. معماری قصر شاهپور از الگوی كاخهای هخامنشی پیروی میكند. در ساخت این قصر از سنگهای بزرگ صیقل داده شده و آجرهای تزیینی استفاده شده است. گنبدی مسقف دارای 4 ایوان كه در ضلع دیگر قصر دیده میشود. كنار آتشكدههای عصر ساسانی برجی قرار دارد كه در آن آتش مقدس روشن بود به طوری كه این آتش هیچگاه خاموش نمیشد. هنر تندیسهگری و حجاری ساسانیان در دوران بهرام اول پیشرفت و ترقی به منتهای خود رسید. تصویری در بیشاپور، بهرام اول را در حال اعطای منصب دولتی نشان میدهد كه یكی از شگفتآورترین نقوش زنده بیشاپور را تداعی میكند.
استودانها: از مجموع 2 استودان شناخته شده در دوره ساسانیان، یكی در بیشاپور قرار دارد كه ظاهر آن تزیین شده است. استودانها محل نگهداری استخوانهای مردگان بود. مطابق تعالیم و آموزههای زرتشت، مردگان را پس از فوت در این مكان قرار میدادند و پس از این كه پرندگان و لاشخورها جسد را میخوردند، استخوانهای آن را در محل مخصوص دفن مینمودند. داخل یا روی دیوار استودانها نقوش برجسته عهد باستان، چه در دوران هخامنشی كه پادشاه را در حال كشتن هیولایی عجیب یا حیوان خطرناك كه معمولا شیر است، نشان میدهد و چه در نمادهای دوران اشكانیان و ساسانیان كه اورمزد یا پادشاه را در حال شكستدادن و به زانو درآوردن دشمن یا رقیب نشان میدهد، حاكی از چیرگی نور، خیر و نیكی بر شر و بدی و تاریكی و پلیدی است.
استان گلستان - خطر ناک ترین غار عمیق ایران
سال گذشته حوالی همین روزها بود که خبر کشف دومین غار عمیق کشور با عمق 375 متر روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت. غاری که محلی ها به نام سم می شناختند و تا پیش از کاوش گروه کوهنودی و غار نوردی قابوس گنبد تنها چند متر ابتدایی آن شناسایی شده بود. بعد از آن بود که گروه های غارنوردی زیادی راهی «سم» شدند تا بعد از گذشت یک سال 21 چاه از این غار پر رمز و راز كشف کنند.
غار سم در ارتفاعات 1700 متری کوه خواجه قنبر در منطقه نامیج گالیکش قرار دارد که پیشینه کشف آن به حدود دو سال قبل برمی گردد. غاری با دهلیزها، طاقهای زیبا که وجود آب در آن، جلوه خاصی دارد.
در بدو ورود به این غار مسیر تنگ و باریکی که به خرچنگ رو معروف است آغاز میشود؛ ولی برخلاف خرچنگ.
روهای غار پروا (اولین غار عمیق ایران)، تنگناهای این غار تمامی ندارد و اغلب مسیر را باید به یك سمت حركت كرد و حتی امكان برگرداندن سر وجود ندارد.
بنابراین اگر شما جزو غارنوردان آماتور و یا حتی نیمه حرفه ای به حساب می آیید، فکر سفر به سم را از سرتان بیرون کنید! به خصوص که از چاه 19 به بعد دمای هوای درون غار كاهش مییابد و به 6 درجه سانتیگراد میرسد و باید برای گرم كردن بدن برنامهریزی كرد در غیراین صورت خطر سرمازدگی وجود دارد.
برای آنکه عمق فاجعه را بهتر درک کنید باید بگوییم که خیلی از غارنوردان حرفه ای که از غار سم بازدید کرده اند، معتقدند که امدادرسانی در این غار به علت دشواری مسیرها، بسیار سخت و در برخی شرایط غیرممكن است؛ بنابراین تیم های بازدید كننده باید کاملا آماده و مجهز باشند وگرنه یك حادثه ساده و یك دررفتگی جزیی در این غار میتواند به یك فاجعه تبدیل شود!
معابر و تراورسهای غار سم به قدری تنگ و پر پیچ و خم است كه تنها یك فرد میتواند خود و كیسه بارش را عبور دهد و امكان كمكرسانی یا حتی همراهی نفر دوم وجود ندارد. علاوه بر این دهانه چاه های غار سم حدود 5 تا 40 متر قطر دارند که در نوع خود جالب توجه و خطرناک است. البته این وضعیت از چاه سه غار به بعد کمرنگ تر می شود چرا که پس از آن عرض و ارتفاع غار افزایش می یابد و تردد راحت تر است.
تحقیقات درباره قدمت غار سم هنوز به نتیجه قطعی نرسیده اند اما نمونه های کشف شده از جمجمه انسان و حیوانات در این غار نشان دهنده قدمت بالای آن است. شاهد این ادعا کشف اسکلت خفاشی است که 10 برابر بزرگتر از اسلکت خخفاش های معمولی به نظر می رسد. خفاش های این غار تقریبا از بین رفته اند و جالب اینکه اکثرا اسکلت ها در یک نقطه جمع شده اند. اما این استخوان ها تنها نشان زندگی در غار نیستند. نوعی پروانه خاص هم تا چاه چهار وجود دارد که دیواره های این غار آهکی را پر کرده اند.
برای بازدید از غار سم باید به بخش گالیکش استان گلستان و نزدیکی روستای نام نیک سفر کنید و آن را در عرض جغرافیایی 37˚ 05' 46' ببینید. غار در قسمت غربی روستای نام نیک به فاصله تقریبی 2 ساعت راهپیمایی قرار گرفته است
جاده چالوس؛ چهارمین جاده زیبای جهان + عکس

تا اواخر دوره قاجار، جاده ای بین کرج - چالوس وجود نداشته و تنها یک مسیر خاکی و مالرو، راه دسترسی به روستاهای این منطقه را تشکیل میداده اما به گونهای نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد. این جاده در سال 1312 مورد بهره برداری قرار گرفت. از این زمان به بعد، انواع رستورانها و واحدهای اقامتی و پذیرایی در کنار این جاده شکل گرفت و با ساخت سد امیر کبیر (سد کرج) در سال 1340 به جاذبهها و زیباییهای این جاده افزوده شد و در اندک زمانی این جاده به یکی از تفریحگاههای مهم گردشگری ایران تبدیل شد.


تونل کندوان در اردیبهشت ماه سال 1314 شمسی ساخته شده و تونلی است به مسافت یک هزار و 886 متر و عرض پنج الی هفت و ارتفاع شش متر که کار ساخت آن چهار سال طول کشید و در سال 1318 به بهره برداری میرسد. با احداث این تونل 13 کیلومتر از مسیر مرکز کرج به چالوس کاسته شد چون پیش از این برای طی این مسیر باید کوه دور زده میشد. این جاده در دامنه سلسله جبال البرز مرکزی از دوره گذشته ساخته شدهاست و امکانات و تاسیسات و اماکن گردشگری تفریحی و ورزشی که در حاشیه آن ساخته شده پس از این دوره بودهاست که بعدها نیز عنوان چهارمین جاده زیبای جهان را کسب کرد.
این جاده قطر رشتهکوههای البرز را میپیماید. برای ساخت این جاده تونلها و پلهای طولانی بسیاری ساخته شده که با توجه به زمان ساخت آنها کار و رنج زیادی لازم داشتهاست. بیشتر سفرهای گردشگری مردم تهران به کرانههای دریای خزر بهویژه در تابستان از طریق همین جاده صورت میگیرد. اما به علت اینکه طراحی آن در گذشته انجام گرفتهاست، برای سرعتهای بالا مناسب نیست.

جاده ۵۹(کرج-چالوس) مهمترین جاده برای مردم تهران است که از میان شهر کرج در استان تهران شروع و به شهر چالوس در کرانه دریای خزر وصل میشود.برخی این جاده را یکی از زیباترین جادههای جهان میدانند.تا اواخر دوره قاجار، اصلا جاده کرج - چالوس وجود نداشته و تنها یک مسیر خاکی و مالرو ، راه دسترسی به روستاهای این منطقه را تشکیل میداده اما به گونهای نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد. این جاده در سال ۱۳۱۲ مورد بهره برداری قرار گرفت.












محصولات کشاورزی کلات

صنایع دستی کلات

سوغات شهرستان کلات

آبشار ارتکند کلات

آبشار قرهسو کلات

بند نادری کلات

حمام نادری کلات

دربند ارغونشاه کلات

مسجد کبود گنبد

کاخ خورشید کلات

دخمه سنگی فرهاد ماکو

اطلاعات زیادی از تاریخچه این اثر به دست نیامد؛ ولی مردم محلی آنرا به فرهاد اسطوره تاریخی دوره ساسانی نسبت می دهند که اثر معروف فرهاد تراش بیستون و بعضی آثار سنگ تراشیده در مناطق دیگر نیز به او منسوب است. در این زمینه گفته شد که فرهاد مدتی در منطقه ماکو و در این خانه! زندگی می کرده و سپس به منطقه بیستون کرمانشاه رفته است! این دخمه در روستایی در غرب ماکو به نام سنگر واقع شده که تا شهر ماکو چند دقیقه ای بیشتر فاصله ندارد.
پیدا کردن این اثر منحصر به فرد، بدون راهنما بسیار مشکل است.
متاسفانه هیچ تابلوی راهنمایی برای پیدا کردن آن وجود ندارد و با توجه به وجود علائم راهنمایی برای رفتن به باغچه جوق عدم توجه به این اثر کم نظیر تاریخی تعجب برانگیز به نظر می رسد.
در غرب و جنوب غربی روستا، کوه کم ارتفاعی وجود دارد که این دخمه در پایین ترین نقطه در جبهه شمالی کوه واقع شده است.
در فصل تابستان اطراف دهانه دخمه فرهاد به وسیله درختان پر برگ مخفی شده است و در صورت نداشتن راهنما گردشگران را با مشکل روبرو می کند.
دیواره های سنگی دخمه فرهاد به نحو اعجاب انگیزی صاف و صیقلی است، به نحوی که تراشیدن چنین دیوارهای صافی در دل صخره های سخت کوه حتی در زمان حال هم مشکل به نظر می رسد.
داخل دخمه کاملا تاریک است و هیچ منبع نوری وجود ندارد و لازم است منبع نوری مناسبی برای دیدن داخل به همراه داشته باشید.
لازم به یادآوری است دَخمه یا برج خاموشان سردابی است سنگی که زرتشتیان مرده خود را در آن قرار میدهند.
دخمه معمولا بر فراز بلندیهای شهر ساخته میشدهاست. در ایران هنوز دخمههائی یافت میشود اما زرتشتیان دیگر از آن استفاده نمیکنند. از معروفترین دخمههای ایران دخمه بندر سیراف است که بعد از اسلام به قبرستان مسلمانان تبدیل شد.
در زبان فارسی به آن دخمه دان هم میگویند.
دخمهها و آرامگاههای تاریخی مربوط به پیش از نفوذ اسلام در ایران که نوعی معماری صخرهای محسوب میشوند را گوردخمه می نامند.
چون زرتشتیان بر این عقیدهاند که سرچشمه نیروی زندگی انسان از آفتاب است. بنابراین پس از جدایی روح از کالبد بایستی آن را در معرض آفتاب قرار داد تا نیروی نامبرده به اصل خویش برگردد.
چشمه «بش قارداش» حدود پنج كیلومتری جنوب بجنورد در مسیر اسفراین ـ مركز استان خراسان شمالی ـ قرار دارد و برای دیدار آن باید آنقدر در جاده بجنورد ـ اسفراین برانید تا به یك فرعی برسید كه علامتگذاری شده و شما را میرساند
آب چشمه بش قارداش از کوهی سنگی و از پنج شکاف بزرگ و کوچک در پایین کوه بیرون میریزد. که در روزگار دیرین آب چشمه در سمت بالا و میانه کوه بیرون میزده و هم اکنون شکاف ها و مسیرهای آب نیز برروی کوه جای ماندهاست.
در سمت چپ کوه و چشمه بش قارداش یک بنای تاریخی که به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده هم اکنون پابرجاست و در سالهای قبل چندی از خاندان شادلو بجنورد در آن دفن شدهاند. در روبروی استخر اصلی بش قارداش یک دروازه از حدود 200 سال پیش تا کنون پابرجاست.

زیر بنای ریگ جن یک دشت فرسایش یافته است که در حال حاضر تپه های ماسه ای برخان و تپه های ماسه ای هرمی (قورد) آن را اشغال کرده است. تمام ریگ جن دارای رسوبات نمکی فراوان می باشد که عمده ی رسوبات و مواد فرسایشی آن از دامنه های فرسایش یافته البرز شکل گرفته است.
نام انگلیسی: rig-e jenn desert نام فارسی: ریگ جن
|
![]() |
ريگ جن در محدوده جغرافيايي مركز ايران در قسمت غربي كوير مركزي ايران قرار گرفته است. اين منطقه از شمال به جنوب سمنان و گرمسار، از غرب به محدوده پارك ملي كوير و تنگ ظلمات، از شرق به محور ارتباطي جندق-معلمان و از جنوب به شمال انارك و چوپانان محدود ميگردد. گسترش ريگ جن از شمال غرب به جنوب شرق است. ريگ جن در قسمت جنوب شرقي پوشيده از تپه هاي ماسه اي به هم پيوسته است كه به "دم ريگ" شهرت دارند. در قسمت مركزي و شرقي تپه ها به صورت نوارهاي باريك شمالي جنوبي تغيير شكل داده كه عرض آنها در محدوده 2 كيلومتر تا 500 متر متغير است. وجود باد غالب از سمت غرب به شرق باعث شده است كه تپه در قسمت شرقي داراي شيبي بسيار تند و در قسمتهاي غربي داراي شيب ملايمتري باشند. همين عامل باعث شده است كه عبور از ريگ جن با وسائط نقليه از سمت شرق به غرب بسيار دشوار و در پاره اي از موارد غير ممكن گردد.
رنگینكمانی از زیباییها

اگر راهی 35 كیلومتری شمال غربی یاسوج شوید و گردنه های كوه های زاگرس را بپیمایید، شهری كوچك و زیبا آرمیده بر دامنه دنا می بینید به نام «سی سخت». شهری که در میان رایحهای خوش از بوی آویشن، چویل، كلوس و بیلهر در فضایی رویایی جا خوش کرده و موسیقی آهنگینی از شرشر آب بر بلندای كوهسار آرامش خیال واقعی را برایتان به همراه دارد.
سی سخت باغ شهری با خانه های پوشیده شده در میان انبوهی از درختان، آراسته به مجسمه های زیبایی است و اگر می خواهید از طبیعت بهاری لذت ببرید به این شهر استان كهگیلویه و بویر احمد سفر كنید. شهر سیسخت دارای پیشینه تاریخی و قدیمی است كه سكونت در آن به قبل از اسلام برمیگردد.
آرامگاهی که باید از نزدیک دید

چطور باید برایتان تعریف كنیم كه باور كنید اغراق نیست و حقیقت دارد؟ چطور باید برایتان بگوییم كه بدبین نشوید و نگویید در توصیفش زیادهروی كرده ایم؟ نه! راهی ندارد. مگر این كه اعتماد كنید آنچه برایتان میگویم حتی جزو كوچكی از زیبایی آمیخته با شكوه این آرامگاه را هم در بر نمیگیرد.
جایی كه از آن حرف میزنیم، آرامگاه شاه نعمتالله ولی در 30 كیلومتری جنوب شرقی كرمان در شهر ماهان است. شاه نعمتالله ولی، بر”‹اساس اسناد منتشر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان كرمان، عارفی عاشق در نیمه اول قرن هشتم بوده است كه 103 سال عمر كرده و بنا بر وصیت خودش در ماهان به خاك سپرده شده و جسم او حتی بدون جان هم، منشأ خیر و رحمت برای اهالی ماهان شده است، تا آنجا كه ”‹ سال 840 هـ . ق پیروانش برایش آرامگاهی بنا كردهاند و بعد در دورههای مختلف بخصوص قاجاریه، بزرگانی بخشهایی به آن اضافه كردهاند.
خانهای به نام زینتالملوك

اگر برای تعطیلات این آخر هفته به دنبال یک مکان گردشگری متفاوت هستید، پیشنهاد می کنیم سری به خانه قاجاری زینت الملوک بزنید، خانه ای با حیاطی بزرگ كه 20 اتاق احاطهاش كردهاند و... برای آدمهایی مثل ما كه شیفته معماری قاجاری هستند می تواند یک خاطره خوش از سفر به جا بگذارد.
این خانه در سال 1290 ه.ق ساخته شده و ساختش حدود 12 سال طول كشیده است و در این 12 سال معماران، آجرها را سر صبر و با وسواس روی هم چیدهاند و سقف چوبی اتاقها را ساختهاند و بعد نوبت رسیده به گچكاریها و نقش كردن حیوانات و پرندگان و گلها و بوتهها روی سقفها و دیوارها و آیینه كاریها و معرقكاریها و بعد زینت دادن حیاط به 2 باغچه كوچك و بزرگ و بعد شاید كار گذاشتن كاشیهای هفت رنگ بر سردر عمارت با تصاویری از خورشید و فرشتگان و آیاتی از قرآن.
تپههای شانه تخممرغی

حوصله رویاپردازی دارید؟ در عالم رویا، شانه تخممرغی را تصور كنید كه هر فرورفتگی و برآمدگیاش، تپهماهوری غولپیكر و سبز است؛ سبزی روشن و یكدست بدون حتی یك تكه جا مانده.در همان رویای شانه تخممرغی، روی یكی از آن برجستگیها، بنایی كوچك با معماری بسیار سادهای را تصور كنید كه جزو معدود ساخته دست بشر در آن حوالی است.
حالا از آسمان رویای شانه تخممرغیتان، مثل پرند”‹ه”‹ای خسته از پرواز، ملایم و آرام فرود بیایید و ارتفاعتان را كم كنید و روی زمین بنشینید.
درگز و باجگيران
درگز و باجگيران دو شهر شمالي استان خراسان تقريبا در 250 كيلومتري شمال مشهد واقع شده اند و مسير دسترسي به اين شهرها از ديدني هاي طبيعي و تاريخي بسياري برخوردار است. گردنه و چشمه آب معدني الله اكبر، پارك ملي تندوره، دره شگفت انگيز شمخال، آتشكده هاي متعدد، غارهاي قزلق و شادمينه، پلكان نادري، بازارچه مرزي گمرك و دهها اثر تاريخي و طبيعي ديگر از ديدني هاي اين منطقه بكر و زيبا محسوب مي شوند... چند عكس مختصر ببينيد.
ميداني در قوچان:
داراب و تنگه شگفت انگيز رغز
شايد جالب باشيد وقتي در شهري كهن و تاريخي با هواي گرم و نخلستان هاي وسيع و باغات مركبات صحبت از دره و آبشار و كوه و صخره هاي عظيم به ميان آيد آن هم در همسايگي هم!!. دارابگرد يكي از بزرگترين ولايات پارس قديم محسوب مي شده و سرتاسر آن پر از شگفتيهاي منحصربفرد تاريخي و طبيعي است.
قلعه دارابگرد، نقش برجسته دارابگرد، تنها مسجد تاریخی چهارمناره ای جهان، آتشکده آذرخش، آتشکده آذرجو، آبشار فدامی، روستاهاي زیبای لایزنگان و نوايگان، چشمه گلابی، چشمه تنگ کتویه، باغهای جنت شهر، تنگه ی بسیار زیبای رغز، سد رودبال داراب، باغهای فسارود، غار مظفر سهلک و نقش شاپور داراب از ديدني هاي اين شهر كهن محسوب مي شوند. چند عكس مختصر ببينيد
غار شعيب، غاري در معرض انقراض!
اصطلاحات "در معرض تهديد" و "در معرض انقراض" و امثال آن معمولا براي موجودات زنده به كار مي رود ولي متاسفانه در كشور ما، اين تعاريف براي منابع طبيعي و تاريخي نيز مصداق دارد و به عينه شاهد نابودي و انقراض بسياري از نوادر تاريخ و طبيعتمان هستيم كه در اثر بي توجهي، سهل انگاري و مديريت ناكارآمد صورت مي گيرد... غار زيباي شعيب يكي از اين هزاران مثال زنده است كه به زودي و به لطف ماشين آلات و ابزار سنگبري معدن مرمريت جيرفت، به تاريخ خواهد پيوست. غاري كه به اعتقاد عده اي غار اصحاب كهف است و در 18 كيلومتري شهر دقيانوس (جيرفت) واقع شده است. چند عكس مختصر ببينيد
طارم زنجان - گوهري ناشناخته و غبار گرفته
دنيايي از سكوت و زيبايي، تلفيقي دلنشين از رود و كوه و جنگل و دشت. اينجا طارم زنجان است. چسبيده بهمنجيل و فومن گيلان. وقتي از گردنه هاي سخت و سردسيري مسير زنجان به طارم مي گذري هيچ به ذهنت هم نمي آيد كه چه بهشت زيبايي انتظارت را مي كشد. شهرستان آب بر مركز طارم است كه از منجيلحدود 50 كيلومتر و از زنجان حدود 90 كيلومتر فاصله دارد. اگر به دنبال منطقه اي ديدني براي سفري يك يا دو روزه مي گرديد طارم و طبيعت ناب آن در بهار ميعادگاهي مناسب است.
دسترسي به طارم هم از قزوين و منجيل ميسر است و هم از زنجان.
اينجا سد سفيدرود است جاده طارم بعد از سد و شهر منجيل در قسمت غربي جاده جدا مي شود:
چقدر «ابوموسي» را ميشناسيم؛ جزيرهاي كه اين روزها زياد دربارهاش حرف ميزنند؛ پارهاي از تن وطني به وسعت ايران كه عدهاي به پندار اين كه چون كم ميبينيمش، تعلقش را به مام ميهن فراموش كردهايم؛ در حاليكه فرزند ايران هر جا باشد در قلب همه ايرانيان است.
بنایی در نقش رستم به چشم می خورد که آن را به اشتباه کعبه زرتشت می نامند. شاید افرادی گمان کنند که این جا مرکز عبادت گاه های زرتشتیان، محل نگهداری کتاب اوستا و اسناد حکومتی یا گنجینه دربار است.
در داخل این ساختمان نیز کلمه کعبه حکاکی شده است البته امروزه بازدید از داخل این بنا برای گردشگران امکان پذیر نیست و بازدیدکنندگان تنها می توانند دور آن طواف کنند!
در کتاب های زرتشتی آمده است که حضرت زرتشت (ع) در این محل، نیایش می کرده و او در این جا روز نوروز را محاسبه کرده است.
نوروز در روز اول فروردین از جایی آغاز می شود که نخستین اشعه آفتاب بتابد. بر اساس گاهنامه زرتشتی، هر هفت صد سال یک بار نوروز از ایران آغاز می شود. آخرین باری که نوروز از ایران آغاز شد، سی صد سال پیش بود. به سال 1387، نوروز از پاریس و بروکسل، به سال 1388 از تورنتو و نیویورک آغاز شد. سال آینده هم نوروز از میان آلاسکا و هاوایی آغاز خواهد شد.
این رصدخانه زرتشت یک گاهشمار تمام سنگی ثابت در جهان است که با دقت تمام می تواند جزئیات روزهای مختلف سال و ماه ها را مشخص کند. زرتشتیان با استفاده از این بنا می توانستند بسیاری از مناسبت ها و جشن های سال را روز به روز دنبال کنند و از زمان دقیق آن ها آگاه شوند.
تا پیش از این بنا هم چارطاقی ها در نقاط مختلف ایران برپا شده بودند و همین کار را انجام می دادند. اما تمامی بناهای گاهشماری آفتابی در جهان تنهإ؛ می توانند روزهای ویژه ای از سال مانند روزهای سر فصل را مشخص کنند و حتی با سال خورشیدی هم تنظیم نیستند. این بنا با مقایسه با تمامی بناهای گاهشماری آفتابی در سرتاسر جهان، پیشرفته ترین، دقیق ترین، و بهترین بنای گاهشماری آفتابی جهان است.
شوربختانه بنای کعبه زرتشت به ثبت میراث جهانی سازمان ملل نرسیده است.
چشمه های باداب سورت واقع در استان مازندران، جنوب شهرستان ساری، بخش چهاردانگه، دهستان پشت کوه، روستای سورت، حدفاصل روستاهای اروست و مال خواست قرار دارد.
دخمه زرتشتیان |
|
![]() |
|
نوع بنا : تاریخی قدمت : زرتشتیان |
|
دخمه بعضي از پادشاهان هخامنشي چون داريوش اول و جز او در نقش رستم، درون مقبره است. هر دخمه اي داراي نگهبان بوده كه به او «دخمه بان» يا «دخمه گاه» يا «شهر مقابر» مي گفته و محل دخمه را «دخمه گاه» يا مقبره مي ناميدند. دخمه زرتشتیان در انتهای جنوبی شهر یزد در حوالی منطقه صفائیه در بالای تپه ای نسبتا مرتفع قرار دارد. در این محل دو دخمه وجود دارد كه یكی قدیمی تر بنام هانجكی هاتریا (زرتشتی هندی الاصل) و دیگری كه جدیدتر می باشد به نام گلستان معروف است. در وسط این دو دخمه چاله ای سنگی وجود دارد كه زرتشتیان مردگان خود را در آن قرار می داده اند. دخمه گلستان دارای قطر 25 متر و ارتفاع دیوار از سطح تپه 6 متر است و دخمه هانجكی دارای قطر 15 متر می باشد. دخمه محلي است که زرتشتيان از دير باز تا حدود چهل سال پيش، اموات خود را طبق اصول، فرهنگ و آداب و سنن مذهبي خود و طي انجام مراسم ويژه در آن مينهادند تا طعمه کرکسهاي کوههاي اطراف شوند. وسط فضاي ميان تهي دخمه چاهي وجود دارد که به "استودان" معروف است و استخوانهاي به جاي مانده از اجساد را داخل آن ميريختند. پس از مدتي و طي مراسمي خاص، محوطه داخل دخمه جارو و ضد عفوني ميشد و بار ديگر دخمه مذکور مورد استفاده قرار ميگرفت. در حقيقت محوطه داخلي دخمهها مانند گورستاني بود که چندين بار از آن استفاده ميشد. بعد از اين كه "مانكجي ليمجي هاتريا" معروف به "مانكجي صاحب" به عنوان نماينده «انجمن بهبودسازی وضعیت زرتشتیان در ایران» در حدود 140 سال قبل و از طرف پارسيان بمبئي براي بهبود وضع اجتماعي و ديني زرتشتيان به ايران آمد، بعضي از دخمهها تعمير و نوسازي و دخمههاي جديدتري هم ساخته شدند كه مدتي مورد استفاده قرار داشتند. بعدها در تهران از اواسط دهه 1310، در كرمان از دهه 1320 و در يزد از دهه 1340 به بعد دخمه تبديل به آرامگاه گرديد و به كلي فراموش شد. دخمهها را از خشت خام و گچ بنا ميكردند تا مواد آلوده به زمين نرسد. در ساختن دخمه اصولي همچون كوبيدن 4 ميخ بزرگ، 36 ميخ متوسط و 260 ميخ كوچك بر زمين رعايت ميشد. صد نخ پنبه را يك ريسمان ميكردند و سه بار آن ريسمان را دور تا دور دخمه به گرد اين ميخها ميپيچاندند و اول سروش باج تا ويدوا مروتي ميخواندند و هنگام كوبيدن هر ميخ يك "يتا اهو" زمزمه ميكردند. سپس در ميان دخمه مينشستند و 100 "اشم وهو" و 200 "يتا اهو" ميخواندند و 300 سنگ كوچك به ميان دخمه ميانداختند، سپس دخمه را بر روي اين مكان بنا ميكردند. |
باسلام وعرض ادب خدمت عزیزان :در گذشته دور در زمان حکمرانی شاه عباس صفویی جهت رفاه حال کاروانها وخراجگذان دولتی از شرق تا غرب هسته مرکزی ایران کاروانسراهایی ساخته ودر این مسیر اب انبارهای که از زیر زمین جهت عبور مجرای آب کانالهایی (قنات) تعبیه میشد تا این مخازن در طول سال از آب تغذیه وشارژ شود بطوری که در چند سال گذشته در دهه 60 هنوز تعدادی از این اب انبارها فعال بود اب انبار تاریخی روستای سفید شهر(نصرآباد) از توابع آران وبیدگل شهرستان کاشان از این جمله به شمار میرود که جزئ آثار باستانی به ثبت رسیده وحفاظت شده میباشد... جهت مشاهد موقعیت جغرافیایی آین اب انبار در سایت پانارامیو (گوگل ارت ) به آدرس : http://www.panoramio.com/photo/61284591 مراجعه نمایید
|
در شمال جزیره کیش بقایای بندر و شهر قدیمی که اینک به صورت تلی از خاک و سنگ بر جای مانده است،آن چه امروز از اين شهر بر جاي مانده حجمي از معماري شهري است. اما كمتر و به ندرت طاقها و پوششها و سقفها سالم بر جاي مانده است جز در پارهاي موارد كه پوششهاي طاقی شكل سنگي از گزند تخريب در امان مانده است . به چشم میخورد که در قرن�های پنجم تا نهم هجری بندر و شهری آباد و معمور بوده و به دلایلی از سده نهم به بعد خالی از سکنه و ویران گردیده است. کاوشهای سه محل از این شهر صد و بیست هکتاری را درسالهای 1370 و 1976میلادی انجام گردید و بخشی از شهر قدیم و منازل مسکونی و مسجد شهر از زیر خاک بیرون آمد. گستره پستی و بلندیها و خرابه های شهر قدیمی حریره حدود 120 هکتار وسعت دارد.این وسعت بازگو کننده این مطلب است که روزگاری شهری بزرگ و آباد در این منطقه وجود داشته و جمعیت کثیری را در خود جای می داده است . آن چه امروز از این شهر بر جای مانده حجمی از معماری شهری است .اما کمتر و به ندرت طاق ها و پوشش ها و سقف ها سالم بر جای مانده است جز پاره ای موارد که پوشش های طاقی شکل سنگی از گزند تخریب در امان مانده است بندر شهر تاریخی حریره یک شهر یک پاارچه و متمرکز با معماری برون گرا بوده و از معماری دفاعی و درون گرا دیگر شهرهای تاریخی ایران در آن نشانی نیست . تاكنون عمليات اكتشافي باستان شناسي بقاياي شهر تاريخي حريره در سه مجموعه مجزا انجام شده است.
بخش كارگاهي و صنعتي: اين مجموعه درست در كنار دريا ساخته شده است و داراي معماري و فضاهاي ناشناختهاي مي باشد. مجموعه كانال هاي افقي و زيرزميني و چاههاي متعدد در گوشه و كنار، مجموعه بسيار جالب و نادري را تشكيل ميدهد كه هنوز عملكرد آنها روشن نيست، اما به نظر ميرسد كه ارتباط مستقيم، با فعاليت هاي صيادي (صيد ماهي، مرواريد و مرجان) داشته و براي دسترسي آسان تر به دريا احداث گرديده است. شايد هم بتوان فرض كرد كه اين راهروها و كانالها راههاي مخفي بوده است كه در مواقع هجوم و حمله اهالي شهري ميتوانستهاند به طور اضطراري از آن ها استفاده كنند. مجموعه حمام: اين مجموعه شامل حمامي است با صحنهاي متعدد و حصار آن به مساحت تقريبي 500 مترمربع سربينه و گرمخانه و تون حمام در جنوب بخش ذكر شده قرار گرفته و توسط راهرو سرپوشيدهاي از آن جدا شده است. دو خزينه كوچك و بزرگ در جنوب گرمخانه آخرين بخش ساختمان را تشكيل داده اند. |
|
کشتی یونانی جزیره کیش |
|
|
|
جاده دنیا جزیره کیش
|
|
يكي از شگقتيهاي كيش ، سواحل آن است كه واقعا زيبا است و كمتر نقاطي در دنيا ميتوان يافت كه از لحاظ طبيعي اين قدر ديدني باشند ، عمق كم آب ، به دليل شفافيت و زلالي آب كف دريا تا عمق چند متري قابل مشاهده است و به صورت اكواريوم طبيعي است. در سرتاسر طول این جاده سواحل خیره کننده کیش به چشم می خورد جاده دنیا شب ها چون کمربندی نگین جزیره را درمیان گرفته است و تمامی پهنای جزیره را در معرض دید مسافرانی که با پروازهای شبانه به منطقه می رسند قرار می دهد. |
|
مجموعه درخت سبز جزیره کیش |
|
![]() آبهاي سطحي به قسمتي از منطقه شمالي جزيره كه به دره پرتغاليها معروف است سرازير ميشوند، لذا اين منطقه از سرسبزي خاصي برخوردار است. در اطراف يكي از كهنسال ترين درختان لور جزيره، مجموعه درخت سبز احداث شده است. درختان لور يا انجير معابد در دوره ايلخاني و تيموري به جزيره اورده شدند و قديمي ترين انها 500 تا 600 سال سن دارند.این درختان ریشه هایشان طوری رشد می کند که مانند چتری بر روی زمین سایه می افکند و ممکن است تا چند صد سال عمر کنند.س سرسبزي محوطه ساختمانها و نردههاي چوبي و پيادهروهاي اين مجموعه، مناطق شمالي كشور را تداعي ميكند. اما يكي از عواملي كه سياحت كنندگان را به اين نقطه ميكشاند، هيبت افسانهاي درخت سبز است. درخت سبز كهنسالترين درخت �لور� جزيره است و احتمالا بين 500 تا 600 سال عمر دارد. بر شاخه هاي اين درخت، گره هايي با نخ يا پارچه زده شده است كه در نگاه اول آن را به نوعي مقدس مي نماياند. گروهي از مردم عقيده دارند كه اين درخت شگون دارد و به همين دليل به قصد برآورده شدن نيازشان پارچههايي به شاخههاي آن ميبندند. اما هيچكس نمي داند كه جنبه تقدس درخت لور كهنسال ندارند و معتقدند كه گره هاي موجود احتمالا به وسيله مسافران جزيره و ساكنان تازه آن به درخت زده شده است. "مجموعه درخت سبز" با آلاچيق هاي زيبا و محل هاي متعدد پخت كباب براي استراحت و بازديد رايگان گردشگران بازسازي شده است و مسير هاي پياده رو با چراغ هاي فانوسي شكل در ميان فضاي هميشه سبز با گل هاي كاغذي رنگارنگ، شما را به سوي جاذبه اصلي اين مجموعه مي برد. در این مجموعه نمازخانه، رستوران فصلي، بوفه و سرويس بهداشتي نيز موجود است.مجموعه درخت سبز در مجاورت دو جاذبه مهم گردشگري كيش واقع شده و داراي دو درب ورودي است. يك درب آن با ورودي جاذبه گردشگري "شهر باستاني حريره" مشترك و ورودي ديگر آن در مجاورت "آب انبار سنتي" مي باشد. تنها پس از چند دقيقه پياده روي مي توان از جاذبه هاي "شهر باستاني حريره" و "آب انبار سنتي" در مجاورت مجموعه درخت سبز ديدن كرد. يكي ديگر از عوامل جذابيت مجموعه درخت سبز همجواري آن با شهر تاريخي حريره است كه به گردشگران امكان مي دهد ضمن بازديد از بقاياي شهر تاريخي حريره ساعاتي را در اين مجموعه به استراحت بگذرانند. ابتدا ![]() |
|
|
|
شهر زیرزمینی کاریز جزیره کیش
|
|
![]() شهر زیرزمینی کاریز قنات کیش بیش از 2500 سال قدمت دارد و از آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین می کرده ولی اکنون به یک شهر زیر زمینی شگفت انگیز بدل شده که بیش از 10000 متر مربع وسعت دارد. کارگزاران با تجربه آن زحمت تمام طراحی های آن را کشیده و می کوشند تا در پروژه بازسازی قنات کیش که اکنون کاریز کیش خوانده می شود ضمن حفظ بافت تاریخی آن کاربری های جدیدی از این شهر زیر زمینی بدست آورند . شهر زیر زمینی کاریز در فاز یک خود به قسمتهای زیر تقسیم و قابل بهره برداری خواهد بود. غرفه های صنایع دستی ایران و جهان ، رستوران سنتی و جدید ، موزه سالن آمفی تئاتر سالن کنفرانس ، گالری های هنری . شهر کاریز در عمق 16 متری زیر زمین قرار دارد. سقف آن هشت متر ارتفاع و بیشتر سقف آن مملو از سنگواره ، صدف و مرجانهایی است که با نظر کارشناسی 270 تا 570 میلیون سال قدمت دارد و تک تک آن شناسایی و دارای شناسنامه رسمی است. کارگزاران شهر زیر زمینی بر این باورند که دو ویژگی کاریز را در فهرست ابنیه جهانی در خواهد آورد. اول اینکه کاریز در دل تنها جزیره مرجانی دنیا واقع است. دوم آنکه تنها بنایی است که سقف مملو از صدفها و مرجانهای طبیعی است. صدفها و مرجانهایی که برای بازدید آنها دو راه وجود داشته ، بازدید از موزه های طبیعی یا غواصی در آبهای آزاد و اکنون کاریز فصلی جدید و استثنایی در پیش روی تمامی دوستداران طبیعت گشوده که بی واسطه خواهند توانست از بزرگترین مجموعه مرجانی بازدید کنند. در خاتمه گفتنی است که خاکهای برداشت شده از کاریز دارای خواص درمانی زیادی است که در " گل درمانی " استفاده های فراوان خواهد داشت. این امر همراه با خدمات گوناگونی همچون تاسیس مراکز اقامتی ، تجاری و تفریحی در زمینی معادل 60000متر مربع در روی زمین کاریز احداث خواهد گردید. زمین سطحی کاریز به پارک وسیعی بدل خواهد شد که دارای دو تپه مرتفع خواهد بود. این په ها از خاکهای برداشت شده زیر زمین ساخته شده و به چم انداز بی نظیر جزیره کیش دل خواهد شد. بزودی در تالارهای کاریز مجموعه ای شامل موزه-آمفی تاتر-بازارچه های صنایع دستی-رستوران و چایخانه های سنتی ایجاد میشود.بر روی کاریز هم مجموعه تفریحی بزرگی شامل:سینما-آمفی تاتر-پارکینگ و پاویون ودو قلعه شبیه قلعه های باستانی با بخشهایی مانند رستوران-فروشگاه-سایت بازی کودکان و سوییتهای اقامتی ساخته خواهد شد. |
|
آب انبار و پایاب جزیره کیش |
|
پایاب: پایاب جزیره کیش، دهلیز یا نقبی است كه در سطح زمین در كنار دهانه چاه قنات حفر با شیب تند و با استفاده از تعدادی پله به سطح آب جاری قنات در زیرزمین می رسد. هر چه عمق چاه بیشتر باشد، این نقب طولانی تر و تعداد پله های آن زیادتر می شود. زاویه حفر دهلیز را طوری محاسبه می كنند كه آخرین پله پایاب به انتهای میله (چاه) قنات برسد تا از روشنایی نوری كه از دهانه چاه به سطح آب می تابد برای روشنایی محوطه پایاب استفاده شود. معمولا در اطراف آخرین پله محوطه ایجاد می شود كه در روزهای گرم تابستان، هوایی ملایم و دلپذیر دارد و برای استراحت از آن استفاده می شودپایاب كیش كه قدمتی دو هزارساله دارد در محلی در نزدیكی مجموعه درخت سبز قرار گرفته است . این محل در سال های اخیر به نحو زیبایی بازسازی شده و هم اكنون یكی از جاذبه های سیاحتی جزیره است كه تعداد زیادی از مسافران را به سوی خود میكشاند. در این محل یك چایخانه و رستوران غذاهای سنتی ایرانی برای پذیرایی از گردشگران دایر گردیده است
آب انبار سنتی :
|
|
قایق کف شیشه ای جزیره کیش |
|
![]() آب های اطراف کیش محل زندگی انواع موجودات دریایی نظیر مرجان ها ماهی های تزیینی و خوراکی توتیاها خرچنگ ها ستاره های دریایی و .... است . قایقهای کف شیشه ای از آن نوع قايق هايى هستند كه داراى كف شيشه اى بوده و در شب گردشگران را به دريا مى برند ، اين قايق ها مسافتى را طى مى كنند تا به منطقه اى كه ماهى و مرجان زيادتر است برسند ، طى عبور از نواحى مختلف ساحل شما مى توانيد به وسيله نورى كه در كف قايق تعبيه شده مرجان ها و ساير موجودات دريايى كف دريا را ببينيد . .این قایق ها در اسکله تفریحی مستقر هستند و با استفاده از نورافکن امکان گشت دریایی شبانه را نیز فراهم کرده اند.
|
|
پارک دلفین جزیره کیش |
|
مساحت پارک جنگلی که در جنوب شرقی جزیره کیش واقع شده است در حدود یکصد هكتار میباشد
باغ پرندگان : باغ پرندگان با داشتن بيش از 57 گونه پرنده از جمله پليكان، شترمرغ، طوطي ماكائو، طاووس ، انواع گوناگون لك لك، توكان، توركو، قو، پنگوئن آفريقايي و گونه هاي نادري چون تمساح پوزه كوتاه، بي شك يكي از منحصر به فردترين مراكز نگهداري جانوران در ايران مي باشد. از جمله نكات قابل توجه در اين پارك گردآوري گونه هاي مختلف از اقصي نقاط جهان از آمريكاي جنوبي تا استراليا و از شرق آسيا تا آفريقا مي باشد. |
|
پارک ساحلی مرجان جزیره کیش |
|
![]() این پارک بازار مرجان را به دریا ارتباط می دهد.آلاچیق ها و محوطه سازی جذاب این پارک ساحلی فرصت مناسبی را برای بازدیدکنندگان و گردشگران فراهم می کند که فارغ از هیاهوی بازار به دیدار دریا و چشم اندازهای طبیعی اطراف بروند. علاوه بر این تماشای طلوع آفتاب از این پارک خاطره ای فراموش نشدنی است . |
|
نمايشگاه خزندگان جزیره کیش |
|
![]() در اين نمايشگاه بيش از يكصدگونه خزنده از خانواده مارسانان به نمايش گذاشته شده است. مارهاي عظيم بوا، پيتون آفريقا و آمازون، سوسمارايگوانه ماداگاسكار، عقرب سياه امپراتور آفريقا، مارپرنده تايلند، عنكبوت هاي بزرگ و پرنده خوار برزيلي نمونههايي از اين گونه خزندگان هستند. علاقمندان به بازديد از نمايشگاه ميتوانند به كانون هنر واقع در جنب پارك آهوان مراجعه كنند. در كانون هنر امكانات وسيع ديگري براي برپايي نمايشگاههاي اختصاصي هنري تدارك ديده شده است كه در اختيار هنرمندان داخلي قرار ميگيرد نشانى : جزیره کیش خیابان فردوسی ساختمان كانون هنر |
|
آكواريوم جزیره کیش |
|
مجموعه اي كم نظير شامل ماهيان آبهاي شور و شيرين، خزندگان ايران و جهان شامل مارها و تمساح ها، پرندگان کمیاب جهان پستانداران و بخش علمي شامل حيوانات تاكسيدرمي شده و ديرينه شناسي مي باشد . اولين آكواريومم 20 هزار ليتري مخصوصآبهاي شيرين در اين مجموعه ساخته شده است . قریب هفتاد نوع ماهیهای تزئینی در این آکواریوم وجود دارد که از نظر شکل و رنگ پولک ها و زیبایی ظاهری، کم نظیر و برخی از آنها نیز بسیار کمیاب هستند.خليج فارس از حيات آبزي بسيار متنوعي برخوردار است. سياحتگران در هر گوشه ساحل، مي توانند انواع ماهيان و ديگر آبزيان را كه برخي از آنها بسيار عجيب به نظر ميرسند، در داخل آبهاي شفاف تماشا كنند در آكواريوم كيش كه در ساختمان كانون هنر قرار دارد انواع مختلفي از آبزيان زيبا و شگفت انگيز خليج فارس نگهداري مي شود. براي كساني كه امكان غواصي در زير آب و ديدن ماهي هاي رنگارنگ زيبا را در محيط طبيعي خود ندارند، ديدار از آكواريوم ميتواند به يادماندني و خاطره انگيز باشد، بنابراين بازديد از آكواريوم به همه مسافران (به ويژه كودكان و نوجوانان) توصيه مي شود |
|
بازار سنتی جزیره کیش |
|
بازار سنتي قنات از سال 1373 در پانزده متري عمق زمين هاي مرجاني كيش، در دو رشته قنات به طول پانزده كيلومتر به سمت جنوب و شمال غرب كيش لايروبي و تاسيس شده است. اين بازار از دالان هاي تودرتو و غرفه هاي متعدد كه به شكل گرفته و ديوارها و دالان هاي آن با طراحي سنتي از سنگ ها و مرجان هاي كيش سنگفرش شده است. در طول مسير قنات، وجود نهرهاي عبور آب، زيبايي بازار را دو چندان كرده است. محصولات عرضه شده در اين بازار دست آوردهاي سنتي و صنايع دستي ايران ميباشد و گشايش رستوران هاي سنتي ايراني يكي ديگر از جلوه هاي جاذب اين بازار در آينده خواهد بود |
|
ديدار با بوميان جزیره کیش |
|
دوستداران مردم شناسى و جاذبه هاى انسانى گردشگرى ، مى توانند بوميان سخت كوش ، قانع و مهربان كيش را در محله سفين ديدار كنند و از نزديك با محل سكونت و شيوه ى زندگى آنها آشنا شوند .
نژاد مردم كيش مختلف و متنوع است . از جمله : نژادهاى دراويدى ، سومرى ، نورديك ، سامى ، سياه پوست ، سفيد پوست و ... در اين جزيره زندگى كرده اند . عرب هاى جزيره از مناطق ساحلى ايران به كيش مهاجرت كرده اند . زبان بوميان كيش فارسى و عربى است . مردم جزيره مؤمن ، درستكار و مهمان نوازند . لباس زنان را روسرى و چادر تشكيل مى دهد و كفش آنها معمولاً صندل است . آنها چادر را بر خلاف شكل رايج آن در برخى شهرها به روش خاصى به دور بدن مى پيچند . لباس مردان از يك كلاه يا عرقچين ، دستمال سر و پيراهن تشكيل مى شود . پيراهن بوميان بلند است و تا قوزك پاست كه به آن (دشداشه) هم مى گويند . مهمترين عيدهاى بوميان جزيره ، عيد قربان و عيد فطر است . آنها در جشن ها و عروسى ها با موسيقى محلى خود به رقص و پايكوبى مى پردازند . پيشينه سنتى بيشتر بوميان ، ماهيگيرى و دامدارى است . در گذشته ، صيد مرواريد و كشاورزى هم از پيشينه ساكنان جزيره بود . |
|
درخت لور جزیره کیش |
|
![]() |
|
روستاى باغو جزیره کیش |
|
باغو از آباديهاى قديمى كيش است كه در جنوب غربى جزيره قرار دارد در حال حاضر، اين آبادى جز چند خانوار دامدار، سكنه ديگرى ندارد. در بين بوميان، حاصلخيزى اين منطقه زبانزد است
دراين منطقه بيشه انبوهى از انواع درختان بومى به چشم ميخورد كه در آن ميان، مجموعه درختان كهنسال لور زيبايى چشمگيرى دارد. به منظور گسترش امكانات تفريحى و توسعه فضاى سبز در جزيره و بهرهبردارى از زيباييهاى طبيعى روستاى باغو كه از خاكى مستعد برخوردار است .�پارك دليران� با وسعت 60 هكتار در اين منطقه احداث شده است . |
|
|







مجموعه کاخ سروستان که قدیمیترین گنبد آجری کشور را در خود جای داده است در زمان بهرام گور ساسانی ساخته شده است. کاخ سروستان در استان فارس و در 9 کیلومتری جنوب شهر سروستان و در مسیر روستای نظرآباد در دشتی وسیع جای گرفته است. این کاخ از جنس سنگ و گچ است.
این بنا که از باشکوهترین کاخهای ساسانی است در آن زمان مقدس بوده است. قسمت اصلی بنا در ضلع شرقی بوده که شامل یک ایوان بزرگ و دو ایوان کوچک تر است . ایوان اصلی به تالار مرکزی و سپس به حیاط مرتبط می شود . در دو طرف آن دو تالار بزرگ با سقف گنبدی مرتفع قرار دارد . در دو تالار گنبد دار در حاشیه زیر سقف بقایای گچبری دیده می شود . این کاخ نسبت به دیگر بناهای این دوره از فن معماری و پلانهای پیچیده و کاملتری برخوردار است.
آخرین بررسیهای باستانشناسی در مجموعه کاخ سروستان نشان داد؛ این مجموعه ساسانی در دوره اوج شکوه خود حدود 30 هکتار وسعت داشته است.
جاذبه های گردشگری بخش سروستان عبارتند از :
1- کاخ سروستان 2- بقعه شیخ یوسف سروستانی
3- قلعه گبری 4- قلعه برزو
قلعه پرتقالی ها
در انتهای شمال شرقی جزیره قشم، یك قلعه قدیمی و مخروبه وجود دارد. این قلعه را در سال 1030 هجری قمری (1621 میلادی) به دستور پادشاه اسپانیا در بندر قشم ساخته اند. این قلعه در سال 1622 میلادی به دست سپاهیان ایران فتح گردید.
قلعه مذكور دو حصار و برجهایی در چهر گوش دارد. در پشت حصار بیرونی قلعه، خندقی وجود داشته كه اینك پر شده است. طبق تحقیقات آنوبانینی دیوار سازی قلعه با سنگهای مرجانی و سنگ لاشه و ملات گچ و ساروج به شكل بناهای عهد ساسانی انجام گرفته است. در میان خرابه های قلعه هنوز هم تعدادی لوله زنگ زده توپ وجود دارد. چهار لوله از این لوله ها را در اطراف در ورودی پاسگاههای قدیمی شهر قشم و لافت نصب كرده اند و چند لوله توپ دیگر نیز به بندر لنگه حمل شده است.
غارهای خریس
در 15 كیلومترى غرب شهر قشم در سمت راست جاده قشم-درگهان، در دل ارتفاعات این منطقه، آثار باشكوهى از معمارى صخرهاى دیده مى شود كه به عقیده برخى، نیایشگاه پیروان آیین میترائیسم یا آناهیتا بوده است. البته بنا بر مشاهدات آنوبانینی در کنار این غارها، چند غار جدید دیگر ساخته شده تا بر جذابیت اثر افزوده شود. درون غارهای جدید با تصاویر شخصیت ها و نوشته های مختلف پر شده که تا حدود زیادی باعث افزایش جلوه مصنوعی غارها شده است.
درخت لور یا انجیر معابد
درختان محلی جزیره قشم، به عنوان گنجینه های طبیعی، جذاب و زیبا هستند. درخت لور یا انجیر معابد، معروفترین درخت جزیره است. این نوع درخت در نواحی جنوبی ایران رشد می کند.
بنا به مشاهدات آنوبانینی پوست کهنسال درخت لور و برگها و ریشه هایش که از بدنه اصلی آن آویزان هستند، آنرا از سایر انواع درختان متمایز می سازد. این درختان ریشه هایشان طوری رشد می کند که مانند چتری بر روی زمین سایه می افکند و ممکن است تا چند صد سال عمر کنند.